23948sdkhjf

Nyt redskab skal sætte fart på private bygherrers byggeri af almene boliger

Nye boligområder med tusindvis af lejligheder og rækkehuse skyder op over alt i København. En ny opgørelse viser nu, at private bygherrer opfører de dyre ejerboliger langt hurtigere end de tiltrængte almene boliger. Det skriver Københavns Kommune Økonomiforvaltningen i en pressemeddelelse. 

For at få sat fart på byggeriet af de almene boliger vil overborgmester i København Lars Weiss (S) indgå partnerskab med private bygherrer, som ejer en stor del af byudviklingsområderne i København. 

Blandt andet for at sætte fokus på problemet og skabe et forum, hvor parterne kan finde fælles løsninger. 

– Derfor foreslår jeg nu, at vi indgår et partnerskab med pensionskasserne, andre private grundejere og developere, så vi sammen kan finde en løsning og få sat mere skub i det almene byggeri, siger Lars Weiss i pressemeddelelsen.

Overborgmesterens forslag om et partnerskab med den private byggebranche ventes behandlet på Borgerrepræsentationens møde den 25. marts. Hvis forslaget vedtages, vil Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen begynde arbejdet med at etablere partnerskabet. 

 

Kommunens opgørelse omfatter alle lokalplaner, hvor Københavns Kommune i dag har gjort brug af det såkaldte almenboligkrav, som betyder, at kommunen kan kræve, at hver fjerde nye bolig i et område bliver almen. Almenboligkravet er anvendt i 28 lokalplaner, hvoraf det i størstedelen er private aktører, der ejer grundene. 

Kigger man alene på de 12 af lokalplanerne, hvor der er byggeaktivitet, og hvor grundene samtidig ejes af private aktører, viser det sig, at den private bygherre samlet set har søgt og fået en ibrugtagningstilladelse eller byggetilladelse til 52 pct. af de private etagemeter i lokalplanerne, mens det kun gælder for 19 pct. af de almene etagemeter. Det svarer til, at der kun er kommet gang i byggeriet af cirka 30.000 ud af de cirka 158.000 almene etagemeter, som lokalplanerne giver mulighed for.

Partnerskabet er et supplement til en række andre tiltag, som er igangsat på området. Blandt andet er Københavns Kommune i dialog med staten om at ændre lovgrundlaget, så det bliver muligt for kommunen at give betingede byggetilladelser, så bygherrer kun får lov at bygge private boliger under forudsætning af, at de også bygger de almene boliger nogenlunde samtidig. 

Almene boliger udgør i dag cirka 20 procent af det københavnske boligmarked.

Om opgørelsen:

  • Opgørelsen omfatter alle 28 lokalplaner, hvor almenboligkravet er anvendt. Planerne vil samlet set skabe plads til 284.908 etagemeter almene boliger. Det svarer til cirka 3.800 almene boliger på gennemsnitlig 75 kvm. 
  • Hvis man kigger på de 12 lokalplaner, hvor det er private aktører, der ejer grundene, og der samtidig er byggeaktivitet, er der kun givet bygge- eller ibrugtagningstilladelse for knap 19 pct. af det almene byggeri, mens tallet for den private del af byggeriet er 52 pct. Det private byggeri opføres altså næsten tre gange så hurtigt. 
  • Det svarer til, at de private bygherrer kun har taget hul på byggeriet af 400 almene boliger på 75 kvm, selvom de 12 lokalplaner skaber plads til mere end 2.100 almene boliger af den størrelse. 
  • Ser man på de lokalplaner, hvor By & Havn er grundejer, er billedet omvendt. Her går det hurtigst med at få opført det almene byggeri. Her er byggeriet af knap 60 pct. af de almene boliger i gang, mod 29 pct. af de private.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11