23948sdkhjf

Feriecenter, grundejere og kommune redder sommerhuse ved Vestkysten

Efter et langt tilløb begynder nu et stort sandfodringsprojekt, der er blevet til i et tæt samarbejde mellem 12 grundejerforeninger med 2.200 sommerhuse, Skallerup Seaside Resort og Hjørring Kommune. 

Alle projektdeltagerne har været til lommerne, og projektet har modtaget støtte fra Statens kystbeskyttelsespulje for 2020. Derfor kan sandfodringen for i alt 11 mio. kr. nu begynde. Det oplyser Hjørring Kommune i en pressemeddelelse. 

Fakta om sandfodringen

Samlet budget 2020: 11 mio. kr.

Udførelse: 2021 og 2022

Sandmængde: Cirka 400.000 m3/år

Projektstrækning: I alt 9 km

Antal deltagere: Cirka 2.200 sommerhuse fordelt på 12 grundejerforeninger.

Det er specialentreprenøren Rohde Nielsen A/S, der skal løse den praktiske del af opgaven. 

– Det er helt unikt i national målestok at både grundejerforeninger, en privat virksomhed og en kommune kan finde sammen om et fælles mål. Og alene omfanget af både udgiften og hvor meget sand der skal flyttes, gør det her kystsikringsprojekt til et af de største i Danmark nogensinde, siger borgmester Arne Boelt (S), i pressemeddelelsen. 

Fodrer kysten med sand fra oprensning 

Sandfodringen vil ske ud for Nr. Lyngby og på en lang strækning omkring Lønstrup fra Mårup i syd til Udemarken i nord. Området dækker de 12 deltagende grundejerforeningernes kyststrækninger. 

Sandet stammer fra en oprensning af indsejlingen til Hirtshals Havn, der er nødvendig for at større skibe kan komme ind i havneområdet. 

Der vil blive sandfodret med cirka 400.000 kbm sand i både 2021 og 2022, hvilket netop svarer til den erosionshastighed den samlede kyst bliver udsat for. Det er første gang, at et kystsikringstiltag reelt kan matche den erosion, der sker på Hjørring Kommunes vestvendte kyster. 

Tidligere på året blev 100.000 kbm sand fra indsejlingen til Hirtshals Havn leveret til området omkring Kjul strand øst for havnen. Sandet vil herfra fordele sig langs Hjørring Kommunes nordvendte kyststrækning og styrke kystprofilerne der. Hjørring Kommune har således også fokus på problemerne på den nordvendte kyst.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.113