23948sdkhjf

Tre arkitekt-hold dyster om Roskilde-forvandling

Roskilde Kommune har igangsat en byudvikling af bydelen Roskilde Sydvest mellem Holbækvej, Ringstedvej og Hyrdehøj. 
Idéen er at etablere et nyt midtpunkt, nyt trafikforløb og et parkforløb, på op til 30.000 kvm, gennem bydelen.

 Derfor skal tre arkitektteams over de næste seks måneder konkurrere om at udarbejde det bedste forslag til en omdannelse af området.

De tre deltagerhold

Team A:
Hovedrådgiver: Cornelius Vöge Aps
Underrådgivere: Masu Planning, Gründl Haahr Arkitekter, JL Engineering A/S
 
Team B:
Hovedrådgiver: JAJA Architcts ApS,
Underrådgivere SKALA, ARKI_LAB, Trafikplan & Rambøll
 
Team C:
Hovedrådgiver: Tredje Natur ApS
Underrådgivere: Valentin Trafikplanlægning, NIRAS, Mette Mechlenborg & Naboskab.

Roskilde Kommune har gennem et stykke tid forberedt arkitektkonkurrencen, der udspringer af kommunens strategi "Boligpolitik i social balance" og afvikles i tæt samarbejde med Boligselskabet Sjælland og med inddragelse af bydelens beboere.

Senest er der blevet afholdt såkaldte borgervandringer i bydelen, hvor 39 borgere deltog i 
vandringer i bydelen i små coronasikre grupper. 
Borgerne kunne her få besvaret spørgsmål og komme med forslag og idéer, som indgår som inspiration til arkitektkonkurrencen.

17 hold søgte om deltagelse 

Samtidig har Roskilde Kommune inviteret interesserede hold af arkitekter, landskabsarkitekter og rådgivere til at deltage i arkitektkonkurrencen. 
17 teams havde søgt om deltagelse og de tre af dem, nemlig den Roskildebaserede Cornelius Vöge samt JAJA  Architects og Tredje Natur, fra Nørrebro i København, 
er blevet udvalgt til at deltage.
 
De tre teams skal nu konkurrere om at udarbejde det bedste forslag til en omdannelse af Roskilde Sydvest. Der fokuseres i konkurrencen særligt på tre fokusområder: Centergrunden i Æblehaven/Rønnebærparken, trafikforløbet foran Æblehaven/Rønnebærparken og et parkforløb gennem bydelen fra parken "Hullet" og til Hyrdehøjskoven.
 
- Jeg er glad for, at så mange gode tegnestuer vil deltage i konkurrencen. Det har faktisk været svært at vælge tre deltagerteams ud blandt de mange kvalificerede ansøgere. Vi har jo sat ambitiøse målsætninger for omdannelsen, og senest har de lokale beboere vist stor interesse for at komme med idéer til arkitektkonkurrencen, så der er rigtig gode muligheder for en spændende byudvikling, vi alle kan være stolte af, siger Borgmester Tomas Breddam.

Konkurrence til september

Arkitektkonkurrencen afvikles frem til september 2021, hvor vinderforslaget udpeges.
 
Konkurrencens dommerkomité består af politikere fra Roskilde Kommune, politisk valgte repræsentanter for Boligselskabet Sjælland og de lokale beboere samt to fagdommere.
 
- Vi er spændt på hvilke idéer, der kommer frem til at åbne området, siger direktør i Boligselskabet Sjælland Bo Jørgensen. 
Han understreger samtidig, at det er beboerne i Æblehaven og Rønnebærparken, der skal tage stilling til det endelige projekt.
 

Tidsplan for udviklingen af Roskilde Sydvest

Feb/Marts 2021: Borgerinddragelse
Mar-Sep. 2021: Afvikling af arkitektkonkurrencen
Sep. 2021: Vinder af arkitektkonkurrence kåres
Okt-dec 2021: Videreudvikling af vinderforslag. Borgerinddragelse, drøftelse og beslutning hos beboerdemokrati i Æblehaven/Rønnebærparken.
2022-2026: Realisering af etaper i projekt i tæt dialog med beboere og boligselskab.


 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156