23948sdkhjf

TUN Byg ser fremad

Fokusér på fremtiden og grib mulighederne lød budskabet, da Trælasthandlerunionen og 300 udstillere tirsdag åbnede årets TUN Byg.
- Det er en dag, hvor vi skal se fremad – ikke tilbage – og derfor har jeg også droppet mit sædvanlige konjunkturshow, hvor jeg viser, hvordan byggeriet har haft det de sidste fire år. Det er vigtigt, at vi kigger fremad og fokuserer på de muligheder, der er.

Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri, stod tirsdag formiddag for åbningstalen, da TUN Byg 2012 blev skudt i gang i Fredericia.

Temaet for årets messe er ”Klima, energi og miljø”, og netop her står byggeriet med særdeles gode kort på hånden som aktør i bestræbelserne på at nedbringe samfundets energiforbrug.

- De politiske partier har de seneste måneder forhandlet om en energiaftale, som er baseret på en ambitiøs målsætning om, at Danmark skal være fri af fossile brændsler i 2050. Og noget nyt er, at el- og varmeforsyningen skal være CO2-neutral allerede i 2035. Det vil sige, at vi kun har 23 år til, at vores bygninger skal være 100 procent forsynede med vedvarende energi. Derfor vil der allerede nu blive sat stort fokus på, hvordan bygninger kan energieffektiviseres. Her kan og skal byggeriet spille en central rolle, sagde Lars Storr-Hansen.

Skal være lige så attraktivt som samtalekøkkener
Ifølge Dansk Byggeris seneste konjunkturanalyse kan byggebranchen se frem til faldende omsætning i 2013, men Lars Storr-Hansen ser alligevel flere lyspunkter i mørket.

Tal fra Dansk Byggeris Nyhussektion viser fx, at der inden for et år er sket en tredobling i salget af lavenergihuse. Samtidig er der konstateret en firedobling i salget af solcelleanlæg, og Dansk Byggeri har for nyligt foretaget en undersøgelse, der viser, at to ud af tre boligejere finder det attraktivt at være helt eller delvist selvforsynende med vedvarende energi.

- Viljen og lysten til energiforbedringer er altså til stede ude hos forbrugerne, og det skal vi udnytte. Mit håb er, at vi sammen kan gøre det lige så attraktivt at installere solceller og solfangere, som det er at installere nye samtalekøkkener, lød det fra Dansk Byggeris direktør.

Det offentlige må vise vejen
På talerstolen var desuden adm. direktør Palle Thomsen fra Trælasthandlerunionen-TUN. Både han og Lars Storr-Hansen var på banen med en appel til politikerne på Christiansborg.

- Regeringens energiudspil giver store muligheder for byggeriet, fordi der skal investeres i energirigtige løsninger. Men jeg mener ikke, at de nuværende tiltag alene kan løfte den målsætning, som regeringen har sat sig selv – der skal mange flere incitamenter til, og de skal specielt målrettes den private forbruger, sagde Palle Thomsen, mens Lars Storr-Hansen supplerede:

- Indtil videre mangler vi at se nogle konkrete resultater fra det offentlige. De skal op i fart. Staten har fx ikke nået målsætningen om, at ministerierne skulle i perioden 2006-2011 skulle have opnået en energibesparelse på 10 procent af deres forbrug. Ved årsskiftet så det ud til, at det kun var lykkedes dem at spare cirka 3 procent. Så der i sandhed plads til forbedring, og det er vigtigt, at det offentlige går foran på dette område.

Fire spændende messedage i vente
Forude venter fire travle messedage, hvor op mod 30.000 fagfolk ventes at lægge vejen forbi MesseC og de omkring 300 udstillende virksomheder. Og ifølge TUN-direktør Palle Thomsen har de mange besøgende noget at glæde sig til:

- Jeg tog et hurtigt smugkig inde på messen, og jeg kan godt garantere, at det bliver fire spændende messedage for de besøgende, sagde han under åbningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094