23948sdkhjf

Nye energiteknologer bygger bro mellem El og VVS

Verdens første energiteknologer er netop uddannede. Uddannelsen bygger bro mellem de vvs- og eltekniske fagområder.
Verdens første energiteknologer hedder Christian, Per, Niels, Jan, Anh Dung og endnu en Christian. De seks har afsluttet den nye toårige energiteknologuddannelse med start i foråret 2010. Det skriver tekniq.dk.

Uddannelsen bygger bro mellem de vvs- og eltekniske fagområder. Den stemmer dermed overens med konklusionerne i de teknologiske rapporter, Tekniq har udarbejdet de senere år. Installatørernes organisation har da også været en drivkraft bag uddannelsen.

Tilpasset udviklingen
Underdirektør i Tekniq, Tina Voldby, opfordrer installationsbranchens virksomheder til at tænke de nye energiteknologer ind i bemandingsplanerne.

- Energiteknologerne passer som fod i hose til den udvikling, vi oplever i både privat- og erhvervsmarkedet. Kunderne efterspørger i stigende grad tekniske helhedsløsninger og ikke bare håndværkertimer, og de forventer, at installatøren er parat til at yde energivejledning. I den forbindelse er det nødvendigt at tænke på tværs og i helheder, og det er netop her, energiteknologen har sin særlige styrke, siger Tina Voldby.

Forståelse på tværs af fagområder
De seks første energiteknologer er de første til at tage eksamen i den to årige uddannelse fra University College Nordjylland (UCN), som er et af fire erhvervsakademier til at udbyde uddannelsen. I alt er 170 studerende nu i gang med energiteknologuddannelsen på de fire erhvervsakademier.

I det nordjyske har den været et tilløbsstykke:

- Da vi startede septemberholdet 2011 var vi nødt til at begrænse optaget til 30, selv om interessen var større. Samtidig har vi etableret en international energiteknologuddannelse med en klasse på 17, fortæller studieleder på UCN, John Midtgaard Jensen.

Han er ikke i tvivl om, at energiteknologerne repræsenterer noget særligt:

- El- og vvs-installatørerne er hver især meget dygtige inden for deres fagområder, men de er ikke altid lige gode til at forstå hinanden og de forskellige teknologiske muligheder, som er i spil. Her kan energiteknologen være bindeled og brobygger, fordi han eller hun er uddannet inden for begge felter, siger John Midtgaard Jensen.

Fakta om uddannelsen som energiteknolog:
• Den toårige uddannelse til energiteknolog er åben for studenter eller andre med en relevant erhvervsuddannelse. F.eks. elektriker eller vvs-montør.
• Den resulterer i modsætning til installatøruddannelsen ikke i nogen autorisation og er bygget op i fire moduler, som afsluttes med et eksamensprojekt.
• I en fællesdel omfatter undervisningen temaer som innovation, forretningsforståelse og projektledelse, mens en fagspecifik del er splittet op i flere projekter.
• I en tilvalgsdel fordyber den studerende sig i et specifikt, erhvervsrelevant emne, og endelig omfatter den energiteknologiske uddannelse et praktikforløb, som strækker sig over tre måneder.
• Uddannelsen udbydes fire steder: UCN i Aalborg, Københavns Erhvervsakademi KEA, Erhvervsakademiet Lillebælt EAL i Odense og Erhvervsakademi Dania i Hadsten.


Ovenstående er baseret på artiklen "Verdens første energiteknologer", som er skrevet af Klaus A. Jensen og tidligere bragt på Tekniq.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125