23948sdkhjf

E. Pihl & Søn bag Københavns nye vandmekka

Arkitekt og rådgiver har arbejdet hårdt på, at det 3.520 m² store Valby Vandkulturhus bruger 25 % mindre energi end en traditionel svømmehal.
Valby Vandkulturhus, Københavns nye lavenergi-svømmehal har netop slået dørene op for svømmeglade københavnere.

Bygningens komplekse geometri kendetegnes af, at alle ydervægge hælder 5 grader indad, og at ingen af byggeriets vinkler er rette. En indretning, der stiller store krav til materialer og den håndværksmæssige udførsel. F.eks. når 20 tons tunge, dobbelthøje betonelementer skulle placeres så de er ude af lod. Den efterfølgende indvendige komplettering har efterfølgende også været en stor udfordring.

-I huset er alene lagt og opsat tusindvis af fliser, og der er flere km skjulte vandbehandlingsrør i bl.a. kælderen, forklarer Pihls projektchef Jeppe Mulvad Jeppesen.

Svømmehallen er opført af Københavns Kommune, Kultur‐ og Fritidsforvaltningen, hvor Københavns Ejendomme har stået for projektledelsen. Arkitektfirmaet Nøhr og Sigsgaard har tegnet Vandkulturhuset og har ledet projektet sammen med Rambøll. E. Pihl & Søn har udført byggearbejdet som hovedentreprenør.

Smart design sparer energi
Energimæssigt adskiller Valby Vandkulturhus sig også fra andre svømmehaller. Generelt skal byggeriet opfylde kravene til lavenergiklasse 2-byggeri, men klimamålsætningen har fra starten været, at Valby Vandkulturhus skulle bruge 25 % mindre energi end traditionelle svømmehaller. En besparelse der reelt gælder for lavenergiklasse 1-byggeri.

Energibesparelsen opnås ved at optimere de tekniske anlæg og ved blandt andet at sikre et minimalt varmetab via taget og facaderne. Desuden har bygningen relativt få store vinduespartier, som primært er placeret på den sydvendte facade. Alle vinduer er energiruder med tre lag glas og isolerede rammer.

Bygningen er udstyret med lavenergi-belysning og teknologi, som tilpasser mængden af vand, der cirkuleres, alt efter antallet af personer i bassinerne. Den moderne teknologi er godt gemt i en gigantisk pladsstøbt kælder under vandkulturhuset. Her findes blandt andet de store sandfiltre, som filtrerer og renser vandet, inden det ledes tilbage til bassinerne.

- Som rådgiver har vi haft et tæt samarbejde med arkitekterne, og sammen har vi udformet den mest energieffektive løsning. Den har et lille facadeareal, og facaden skråner ind, hvilket gør at vinden glider bedre af. Vi har også brugt bygningens vinkler rigtigt i forhold til at udnytte sol og vejrforhold på bedst mulig vis, fortæller ingeniør i Rambøll, Niels Henrik Radisch.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114