23948sdkhjf

Priserne på byggematerialer stiger fortsat voldsomt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på byggematerialer fortsatte med at stige i marts.

Alene fra februar til marts er priserne på jern og stål steget med 4,4 pct., og samlet siden juni sidste år er priserne steget med svimlende 36 pct. Også priserne på træ er steget markant siden sidste sommer.

Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent i SMVdanmark, forklarer i en pressemeddelelse, at når priserne på byggevarer stiger, bliver det dyrere at bygge i Danmark.

– Derfor vil der blive sat færre projekter i gang, hvilket rammer dansk økonomi. Samtidig gør prisstigningerne livet surt for håndværksmestrene, når de afgiver tilbud. For skal de lægge forventede prisstigninger ind i tilbuddet, eller skal de afgive et lavere bud med risiko for, at budgettet skrider, fordi priserne er højere, når materialerne skal bestilles og betales? Det er spørgsmålet, håndværksmestre står over for, når byggevarepriserne galopperer, siger Bjarke Roed-Frederiksen.

Forsyningskæden ramt af corona

– De højere materialepriser skyldes flere faktorer, hvoraf de to vigtigste begge er relateret til corona:  For det første har husholdninger i både Danmark og globalt ikke kunnet bruge penge på rejser og oplevelser og har i stedet renoveret, bygget til eller bygget nyt, forklarer Bjarne Roed-Frederiksen, som fortsætter: 

– Det har sammen med stor aktivitet i det øvrige byggeri øget efterspørgslen efter byggevarer og drevet priserne op. For det andet er de globale forsyningskæder blevet ramt af corona, idet transport og logistik er blevet forhindret af lukkede havne og grænser og mangel på containere. Det har mindsket udbuddet af byggevarer, hvilket også har drevet priserne op.

Han peger på, at det for håndværksmestre er vigtigt at få en god dialog med kunderne om udviklingen i materialepriser, så kunderne ikke bliver overraskede over at skulle betale en højere pris.

– Det vil være ærgerligt med et tillidsbrud, når det nu drejer sig om vilkår, som håndværksmesteren ikke er skyld i. Desuden bør håndværkeren bruge nogle af de juridiske muligheder, der er for at tage forbehold for prisændringer, når der afgives tilbud, siger han.

PRISSTIGNING FRA JUNI 2020 TIL MARTS 2021

Cement, kalk mv.  2 pct.

Træ                     12 pct.

Jern og stål        36 pct.

Kilde: Danmarks Statistik og SMVdanmark

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109