23948sdkhjf

Indsats til UG: Træhandler tidobler bundlinjen

En nyopstartet projektafdeling, et løft af eksporten og et team, der har løbet ekstra hurtigt.

Det er ifølge Martin L. Petersen, adm. direktør hos Frøslev, tre dele af forklaringen på, at den sønderjyske træproducent sidste år kunne føje mere end 20 pct. til toplinjen, mens resultatet blev mere end tidoblet.

– Ved coronanedlukningen af Danmark var vi ikke sikre på, hvordan det ville udvikle sig, men som snart sagt alle andre i branchen oplevede vi også, at der omgående kom en meget stor efterspørgsel, fortæller direktøren.

Den øgede efterspørgsel kan aflæses sort på hvidt i det nyligt offentliggjorte årsregnskab. Her er bruttofortjenesten vokset fra 34,4 mio. kr. til 50,4 mio., mens omsætningen, som Frøslev på grund af regnskabstekniske krav i år oplyser for første gang, lyder på 412,4 mio. Ifølge Martin L. Petersen svarer det til en vækst på over 20 pct.

– At vi er lykkedes med det, skyldes en hel ekstraordinær holdindsats, hvor alle er gået en ekstra meter for hinanden. Ét er muligheden for at kunne sælge mere – ét andet er så at få så meget mere igennem produktionen. Alt imens vi som så mange andre har arbejdet under diverse restriktioner og haft en del sendt hjem for at arbejde som konsekvens af corona-situationen. Det har krævet meget af alle, men hele teamet klarede det til U.G., forklarer han.

Endnu mere markant er fremgangen på bundlinjen, hvor resultatet før skat med 17,8 mio. kr. svarer til lige godt en tidobling af 19-resultatet på 1,7 mio. Dermed er Frøslev efter en årrække med svigtende indtjening lykkedes med at løfte overskudsgraden til 4,8 pct.

– Vi er selvfølgelig tilfredse med resultatet, men ser det også som et skridt på den rejse, vi har været og fortsat er på, med at sigte mod nye markeder samt trimme Frøslev og derved skabe fundamentet for en overskudsgrad, som vi som produktionsvirksomhed bør ligge i omegnen af for at kunne realisere vores mange udviklingsplaner. Så det er også en udvikling, vi vil arbejde på at fortsætte, fortæller Martin L. Petersen.

En stærk start på projekterne

Frøslev-direktøren medgiver, at den pandemifremkaldte renoveringslyst blandt privatkunder også har været med til at trække tallene i den rigtige retning.

– Men det nytter ikke meget med en omsætningsfremgang, der så bliver til tilbagegang, når corona-effekten går over – væksten skal være bæredygtig, og vi er derfor også virkelig glade for, at vores projektsatsning allerede nu bidrager stærkt, fortæller han om den ekstra gren på træet, virksomheden tilføjede for et år siden.

– Her leverer vi især facadetræ til mindre og større projekter, hvor vi går aktivt ind og agerer videnspartner for det synlige træ i byggerierne. Det ser vi et stigende behov for i takt med, at træets popularitet stiger, og der kommer stadigt mere træ ind i byggeriet, forklarer Martin L. Petersen.

Også eksporten fik sidste år et gear op, og en håndfuld nye markedsindtog var med til at løfte eksportandelen fra omkring de 10 til i dag at udgøre omtrent 15 pct. af Frøslevs omsætning.

– Vi har blandt andet i 2019 fået en større oversøisk kunde, men især på det tyske marked har vi intensiveret indsatsen og har i dag fire dedikerede kollegaer på det marked, fortæller direktøren.

Den sønderjyske træproducent har solgt træ til tyske kunder i efterhånden 25 år, men Martin L. Petersen forventer, at der er meget mere at hente hos naboen mod syd.

– Dels er vi i dag et sted, hvor vi kan forarbejde træ i endnu større grad, og derfor bliver flere af vores produkter mere relevante på eksportmarkederne, og dels har vi et godt kendskab til de tyske kunder og markedet, hvor det at bygge de gode, langvarige relationer op, godt kan tage endog meget lang tid, forklarer han.

Fra tre måneders udsyn til en uges

Troen på fortsat vækst og lyse fremtidsudsigter er således velforvaret i Frøslev, hvor det høje tempo er fortsat ind i 2021.

– Den igennem lang tid dominerende efterspørgsel betyder også, at forsyningskæden er blevet endnu mere presset og tilgængeligheden er reduceret. Det på trods er det ikke mindst nu vi får gavn af vores brede leverandørnetværk, der til en stor grad involverer mangeårige, loyale, samarbejder med savværker, ligesom vi søger den proaktive dialog med vores kunder. Så man kan sige, at vi også her rykker lidt tættere sammen i bussen med vores gode kunder og gode leverandører, fortæller Martin L. Petersen.

De turbulente tider er altså ikke ovre, og hvor Frøslev-direktøren og holdet under mere normale omstændigheder er vant til at kunne se flere måneder frem, vurderes situationen i øjeblikket fra uge til uge.

– Vi sørger for hele tiden at være ”oppe på beatet” på et marked der ændrer sig meget hurtigt, så der er da ingen tvivl om, at vi ser frem til mere normale forhold, der nok vil komme alle til gode, lyder det fra Martin L. Petersen, der imidlertid ikke vil spå om, hvornår normaliseringen kan forventes at indfinde sig.

– Men det kræver et fald i den overnormale globale efterspørgsel efter det nordeuropæiske udbud, der ikke på kort sigt kan honorere det, vurderer han.

Frøslev Træ A/S
mio. kr. 2020 2019
Nettoomsætning 412,4 ikke oplyst
Resultat af primær drift 18,5 4,3
Resultat før skat 17,8 1,7
Årets resultat 13,8 1,2
Balancesum 211,0 205,1
Egenkapital 54,5 39,8
Gns. antal ansatte 107 107
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125