23948sdkhjf

Licitationen er afgjort – fem vinder velkomstbygning ved Koldkrigs-bunker

Nu er de sidste entrepriser på plads til den 1.135 kvm store velkomst- og udstillingsbygning ved koldkrigsbunkeren Regan Vest i Rold Skov, og bestyrelsen for Ejendomsfonden Regan Vest har indgået kontrakter.

Anlægsentreprisen blev vundet af Gunner Nielsen A/S. Derudover er opførelsen af velkomst- og udstillingsbygningen opdelt i fem storentrepriser. Råhus-entreprisen blev vundet af Jorton, som også vandt luknings-entreprisen. NCC Construction løb med kompletterings-entreprisen. Installations-entreprisen gik til Bravida Danmark, og endelig gik gartner-entreprisen til HedeDanmark. Alle øvrige entrepriser er gået til nordjyske virksomheder. 

5.500 kvm bunker under Rold Skov

Regan Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 kvm stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig.

Den ligger skjult 60 meter under en kridtbakke i Rold Skov i Nordjylland.

Anlægget har været i drift frem til 2003 – herefter såkaldt dvaledrift frem til 2012. I 2014 blev anlægget fredet og kan snart åbne for offentligheden.

Det skriver Realdania, som har støttet projektet sammen en række andre aktører, i en pressemeddelelse.  

– Med byggeriet af velkomstbygningen fuldendes den triangel, der giver besøgende en enestående indsigt i, hvordan Den Kolde Krig påvirkede Danmark i praksis, siger formanden for bestyrelsen på Nordjyllands Historiske Museum, Per Lyngby, i pressemeddelelsen.

– Regan Vest var demokratiets sidste bastion, hvor bunkerens op til 350 kvinder og mænd med majestæten i spidsen, regeringen i situationsrummet og journalister ved mikrofon og taster skulle sikre, at demokratiet i sin mest komprimerede form overlevede et atomangreb fra Sovjetunionen og Warszawa-pagten. Alt er intakt. Maskinmesterboligen, der var et dække for bunkeren, er også intakt og er blevet istandsat, så det er muligt at se, hvordan man levede med og boede under atomtruslen i 1980erne, tilføjer han.

Forsinkelse i forbindelse med anlægsentreprisen

Sidste år blev det afsløret, at rådgiverkonsortiet bag velkomstbygningen består af Aart Architects, udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, landskabsarkitekterne SLA samt det rådgivende ingeniørfirma Niras.

Arbejdet med realisering af Koldkrigsmuseet Regan Vest har stået på i flere år og består af flere elementer, som gæsterne kan besøge, når attraktionen åbner. Maskinmesterboligen, der indrettes som dengang bunkerens maskinmester boede her med sin familie i 1980, er stort set færdig, og arbejdet med at gøre bunkeren tilgængelig for offentligheden skrider planmæssigt frem. Processen med at lande anlægsentreprisen på velkomstbygningen har været vanskelig og har været med til at forsinke første spadestik.

Mange støtter og flere penge

Projektets samlede anlægsbudget var til at begynde med 74 mio. kr., men er ved yderligere donationer nu på 78,12 mio. kr.

Støtten kommer fra foreningen Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.) Spar Nord Fonden (2 mio. kr.) og Jutlander Fondene Himmerland 0,5 mio. kr., Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.). Dertil en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).

Udfordringerne skyldes hovedsageligt den meget stejle grund, det begrænsede byggefelt og hensynet til den følsomme natur i området. Foruden de tekniske vanskeligheder har det tillige været en økonomisk udfordring, som Realdania, Augustinusfonden, Rebild Kommune og Aalborg Kommune har været villige til at løfte.   

Åbningsdagen ligger lidt mere end et år ude i fremtiden, og en mere eksakt tidshorisont herfor meldes formentlig ud i slutningen af 2021. 

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.151