23948sdkhjf

P+P arkitekter forandrer den traditionelle gymnastiksal

Forældede og nedslidte gymnastiksale kan ændres til fantasifulde og farverige motoriklandskaber, viser nyt projekt.
De gamle skolegymnastiksale er låst fast i en forældet og stereotyp opbygning, men med relativt simple forandringer kan de gamle sale ændres til spændende og tidssvarende motoriklandskaber.

Hvordan det kan gøres, viser det nye idékatalog "Fra gymnastiksal til motoriklandskab", som Lokale- og Anlægsfonden har udarbejdet sammen med DGI og P+P arkitekter.

- Skolernes gymnastiksale er baseret på en grundform, der ikke har ændret sig siden 1899. Der var mange gode redskaber som fx bomme, ribber og tove indbygget i de sale, men der er stort set ikke udviklet på princippet i mange år, og mange steder er de gamle redskaber endda blevet fjernet fra salene. Igennem en kreativ udviklingsproces har vi forsøgt os med flere bud på meget stærke forandringer af gymnastiksalen, der dog samtidig træner de samme grundfærdigheder og motoriske udvikling som redskaberne i de klassiske gymnastiksale, fortæller Bo Vestergård Madsen, analysechef i Lokale- og Anlægsfonden.

Inspirerende sted for nutidens børn
Med udgangspunkt i en konkret case har Lokale- og Anlægsfonden, DGI, P+P arkitekter og en række eksperter udviklet de forskellige elementer og tiltag, der kan forandre en gymnastiksal eller et andet idrætsrum og gøre den til et inspirerende sted for nutidens børn. Samtidig kan der skabes fleksible muligheder for "bløde" bevægelsesformer som fx yoga og pilates.

De forskellige elementer, der kan indpasses i alle klassiske gymnastiksale på ca. 10x20 meter med en loftshøjde på ca. seks meter, er skabt på baggrund af de gode erfaringer med Gymnastik- og Motorikhallen i Aarhus. De enkelte elementer er dog ikke alene beregnet til gymnastiksale. De kan også indpasses i en idrætshal eller andre steder, hvor der er en smule rum og plads til overs.

Ikke en færdig opskrift
"Fra gymnastiksal til motoriklandskab" præsenterer elementer kaldet Bjerget, Broen, Grotten, Akvariet, Fuglerederne og Motorikhaven. De er tænkt som sammenhængende elementer, men kan også sammensættes og bruges i forskellige kombinationer og dermed tilpasses meget forskellige bygninger, sammenhænge og strukturer.

Foruden elementerne vises det, hvordan nye placeringer af vinduer og døråbninger i en gymnastiksal både kan skabe større aktivitetsmuligheder og bredere aktivitetsflader. Lysindfald og rumopfattelse ændres, når gymnastiksalen åbnes mod omgivelserne.

Udgivelsen skal ikke ses som en færdig opskrift, men som et forsøg på at inspirere til nytænkning af en idræts- og bevægelsesfacilitet, der ikke har ændret sig i mere end 100 år, hvor de enkelte elementer på forskellige måder kan inddrages eller udbygges i forskellige udgaver.

Downloads
Idékataloget udgives kun til gratis download på ovenstående link og kan altså ikke bestilles i trykt udgave. Det kan hentes på www.loafonden.dk

Som supplement til kataloget har Lokale- og Anlægsfonden, DGI og P+P arkitekter fremstillet en film, der viser, hvordan de forskellige elementer etableres og omdanner en typisk gymnastiksal til et moderne motoriklandskab. Se filmen på Youtube .

Lokale- og Anlægsfonden har tidligere udgivet bogen "Rum der bevæger børn" om at udvikle arkitektur til og med børn. Læs mere på www.loafonden.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094