23948sdkhjf

Materialemangel og fejl: Tidsplan skrider igen for nordjysk supersygehus

Rettet 24/6 - 2021 kl. 14.16: I en tidligere version fremgik det, at byggeriet var påvirket af blandt andet fejl på elskinner. Der er dog tale om fejl og mangler i entreprisen omhandlende elskinner, ikke fejl på selve elskinnerne. Redaktionen beklager fejlen.

Nyt Aalborg Universitetshospital skulle have været færdigt ved udgangen af 2021, men med den nuværende fremdrift er det ikke længere muligt, vurderer bygherren Region Nordjylland.

Aktiviteten på byggepladsen har nemlig i maj vist sig markant lavere end hidtil. Det er der ifølge Region Nordjylland tre årsager til:

I en pressemeddelelse oplistes blandt andet, at "byggeriet er stadig påvirket af fejl og mangler på to entrepriser – el-skinner og vvs – der griber ind i andre dele af byggeriet" - mangler som Licitationen også tidligere har beskrevet.

Desuden er Nyt Aalborg Universitetshospital - som mange andre dele af byggebranchen - blevet ramt af begyndende tegn på materialemangel. På hospitalet skal det dreje sig om materialer til lofter, gulvbelægning og elektroniske komponenter.

Endelig er flere entreprenører ifølge regionen ramt af "udtalt mangel" på håndværkere som følge af den høje aktivitet i byggebranchen.

- Det er ikke en enkelt faktor, som skubber vores tidsplan. Det er flere faktorer, som tilsammen betyder, at byggeriet går mere trægt her i slutfasen, siger projektdirektør Niels Uhrenfeldt i en pressemeddelelse.

Regionen har ikke meldt en ny forventet færdiggørelsesdato ud. I stedet udarbejdes nu en opdateret hovedtidsplan, som skal fremlægges for politikerne i midten af august.

600 mio. over budget

Supersygehuset er i forvejen økonomisk udfordret og har en overskridelse af budgettet på cirka 250 millioner kr., der skal finansieres af Region Nordjylland.

Tallet dækker dog kun over den del, som regionen ikke regner med at få dækning for. I alt er der nemlig tale om ekstraudgifter på 600 mio. kr., hvor regionen dog regner med at finde 350 af de 600 mio. kr. internt: Dels fra projektets likvide reserver på 147 mio. kr., og dels mener regionen, at projektets enterpriseforsikring vil dække omkring 200 mio. kr.

I slutningen af april fandt regionen 84 mio. kr. til at dække en del af den øvrige budgetoverskridelse ved at inddrive en buffer, der skulle være blevet brugt på at imødegå prisstigninger på inventar og it.

Den ekstra forsinkelse kan ikke undgå at fordyre projektet yderligere, lyder det fra regionsrådsformand Ulla Astman.

- Forsinkelse er ensbetydende med ekstra omkostninger, fordi vi er nødt til at holde gang i byggepladsen længere tid, og derfor skal den forlængede byggetid gøres så kort som muligt, siger Ulla Astman (S) i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093