23948sdkhjf

Gammelt godsbaneterræn bliver 23.000 kvm naturpark midt i Aalborg

Svungne vandløb, grønne planter og træer samt naturskønne stier er godt på vej til at blive virkelighed midt i Aalborg, når der tages hul på den største etape af fritlæggelsen af åen Østerå. Åparken er det 23.000 kvm store naturområde navngivet, hvor den 700 meter lange å, der bliver fritlagt igennem Aalborg by med udløb i Limfjorden, samtidig er en væsentlig brik i klimasikringen af det tidligere godsbaneområde. 

Klimasikring, kulturarv, byliv og biodiversitet er nøgleord for Åparken, som bliver etableret i løbet af de kommende år som en slags mini-ådal området, hvor godstransport, erhverv og industri har fyldt meget igennem hele det 20. århundrede. 

Hele Åparken bliver omkring 23.000 kvadratmeter, hvor beplantningen blandt andet kommer til at afspejle områdets tidligere funktion som en del af godsbanearealet. Fortidens godstog har efterladt sig spor i form af plantefrø fra alle verdens hjørner, som siden er vokset frem i området med en meget stor variation i plantelivet til følge.

Tidslinje for åbningen af Østerå

  • 2008: De første tanker om at åbne Østerå gennem byen til fordel for vandmiljø, klima og byudvikling
  • 2010-2020: Lokalplanlægning med henblik på reservation og sikring af arealer til åen, henholdsvis ved Musikkens Hus (2010), gennem Godsbanen (2010), gennem Karolinelund (2015) og den sydligste del mellem Dag Hammarskjølds Gade og den åbne del af Østerå (2020)
  • 2018: Åbning af den nordligste strækning mellem Musikkens Hus og Østre Havn gennemført (arkitektrådgiver: Polyform)
  • 2019: Rådgiverudbud for de tre resterende etaper bliver vundet af Rambøll og SLA
  • 2021: Karolinelund-etapen er under anlæg (opstart i maj). Forventet afslutning ultimo 2022
  • 2021-2022: Åparken detailprojekteres. Opstart af mindre dele i 2022. Forventet afslutning i 2024

– Områdets særlige kulturarv kommer til at gå hånd i hånd med biodiversitet. Der bevares eksempelvis lysmaster samt en containerkran fra tiden som godsbaneareal i parken, som også kommer til at fungere som et landskabslaboratorium, hvor vi tilpasser driften af parken efter de forskellige plantearter og deres betingelser for at udvikle sig bedst muligt, forklarer arkitekt ved Aalborg Kommune, Anne Juel Andersen, i en pressemeddelelse fra kommunen.

Centralt i kvarter under forvandling 

Åparken læner sig op ad kommunens strategi for biodiversitet, Rig Natur, og er desuden et væsentligt element i helhedsplanen for Hjulmagerkvarteret, der kommer til at gennemgå en markant udvikling i løbet af de kommende år. 

Udover etableringen af Åparken bliver et af de næste store skridt nemlig udviklingen af et nyt, attraktivt bykvarter i den nordlige del af Hjulmagerkvarteret, som Åparken kommer til at afgrænse mod syd. 

Detailprojekteringen af Åparken startes i løbet af 2021, mens de indledende arbejder forventes igangsat i løbet af 2022. Åparken er efter planen klar til ibrugtagning i 2024.   

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.156