23948sdkhjf

Passivhus-ekspert råber vagt i gevær

Uddannelse af teoretiske passivhusdesignere uden praktisk erfaring risikerer at sætte udviklingen i stå, advarer Søren Dietz fra Dansk Passivhus Center.
Det er glædeligt, at Danmark over de sidste år omsider har fået øjnene op for passivhusets værdier, og det er glædeligt, at erhvervsskoler og kursuscentre landet over har kastet sig over uddannelse af passivhusdesignere.

Men en håndfuld uger på skolebænken uden praktisk erfaring i arbejdet med at udvikle, projektere og bygge et passivhus skaber ingen specialister.

Det mener arkitekt MAA og certificeret passivhusdesigner Søren Dietz fra Dansk Passivhus Center, der advarer mod, at en ellers lovende udvikling på passivhus-området kan være i fare for at gå mere eller mindre i stå.

- Derudover risikerer vi, at den danske vinkel på udvikling af passivhuskonceptet og passivhusets komponenter udvandes til fordel for udenlandske producenter, der stormer frem med innovative udviklingsinitiativer i alle landene omkring os, siger Søren Dietz.

Efterlyser en overordnet passivhus-strategi
Dermed risikerer Danmark, ifølge Søren Dietz, at tabe en stor del af de eksportorienterede gevinster, der i form af dansk udviklede og dansk producerede komponenter nu begynder at manifestere sig i dansk passivhusbyggeri. De senere års danske udviklingsindsats har nemlig vakt en ikke ubetydelig international opmærksomhed.

- Konkurrenterne i udlandet følger nøje den danske udviklingsindsats, og de står klar til at tage over, hvis vi slipper udviklingsarbejdet i Danmark, siger Søren Dietz.

Han efterlyser en overordnet dansk passivhus-strategi, der som pendant til det nyligt vedtagne energi- og klimaforlig opstiller visioner og tiltag for nødvendige energibesparelser i både boliger og erhvervsbyggeri.

- Alle er enige om, at vi skal bygge med tanke på at minimere energiforbrug og CO2-udslip, men udviklingen stritter i alle retninger, og der er behov for et fælles afsæt også i byggeriet, hvis Danmark skal realisere målene i 2020-planen, mener han.

Nyt praktisk orienteret passivhusnetværk
For at kvalificere og styrke den danske indsats inden for udvikling af nye komponenter og byggeri af passivhuse er Dansk Passivhus Center nu på banen med et nyt tiltag.

Sammen med Construction College Aalborg vil virksomheden tilbyde små og mellemstore håndværksvirksomheder deltagelse i et netværk med videndeling om realiserede passivhus-projekter som omdrejningspunkt. Målet er på den baggrund at sikre en sammenhæng mellem passivhusteori og praktisk implementering.

Det nye netværk holdes under overskriften ”Professionelt passivhusbyggeri i dansk kontekst” og kickstartes ved et todages seminar på Skallerup Klit Konferencecenter den 30. april og den 1. maj.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094