23948sdkhjf

Markant brancheprofil stopper i DI Dansk Byggeri

Efter næsten 37 år siger Michael H. Nielsen farvel til organisationsverdenen - men ikke for at gå på pension

"Det bedste udtryk for holdning - er handling!"

Et budskab, som i mange år har mødt medarbejdere og samarbejdspartnere, når de trådte inden for på Michael H. Nielsens kontor. Og det var ikke bare til pynt eller for at holde folk til ilden, at det sprang i øjnene på væggen.

Sloganet har nemlig i mange år været livsmålet for Michael H. Nielsen, mangeårig direktør i Dansk Byggeri og nu underdirektør i DI. Efter godt 37 års arbejde i organisationsverden, stempler han ud ved udgangen af august.

Møder på kontoret

Der har været et utal af mennesker forbi Michael H. Nielsens kontor hvor han altid foretrak at mødes, først og fremmest, fordi det skaber en mere personlig ramme, der er så vigtig, når de gode relationer skal bygges op.

Og netop relationer har været et vigtigt særkende for én af byggeriets tænkere og udviklere, der nu takker af. Gennem de mere end 20 år, Michael har været en af drivkræfterne i Dansk Byggeris top, har han opbygget et netværk ud over det sædvanlige - blandt medlemsvirksomheder, politikere, fagbevægelse og alt, hvad der rører sig af organisationer og interessenter i bygge- og anlægsbranchen og i de utallige og meget forskellige organisationer, der afspejler de mange aktører i byggeriets værdikæde i dag.

Fokus på at finde løsninger

Alliancer og samarbejde har været en drivkraft og ikke mindst en nøgle til at opnå resultater, når bygge- og anlægsbranchen skulle bidrage til vigtige samfundsdagsordener, eller når der skulle findes løsninger på branchens udfordringer. Som Michael H. Nielsen selv udtrykker det: "Jeg har altid været optaget af at finde løsninger i et bredt samarbejde og i mine mange år i Dansk Byggeri taget afsæt i, at man ikke nødvendigvis har ret, fordi man er én af de store organisationer. Lyt, forstå og tag afsæt i data og konsistente argumenter. Det skaber løsninger, der er bæredygtige."

Bidrag til klimadagsordenen

Tag for eksempel arbejdet med bygge- og anlægssektorens bidrag til klimadagsordenen. Her leverede en samlet branche på bare fire måneder et markant bidrag til regeringens stort anlagte proces med 13 klimapartnerskaber. Via et bredt forankret og engageret samarbejde blev der leveret mere end 50 konkrete forslag til, hvordan CO2 udledningen kan reduceres hele vejen rundt i bygge- og anlægsprocessen.

Mange mødre og fædre stod bag den fornemme proces og indspillet fra bygge- og anlægsbranchen. Arbejdet blev dygtigt orkestreret af et formandskab og understøttet af et sekretariat med Michael H. Nielsen i spidsen, der havde et klart øje for, hvordan de mange parters særstandpunkter kunne formes og udformes, så der til sidst blev leveret et samlet bidrag fra hele branchen.

Handlekraftigt netværk

Michael H. Nielsen fik ikke sovet meget i de måneder, men han vil ikke tage æren for det fine resultat. Til gengæld ser han det som endnu et af resultaterne af, at der gennem en lang årrække er blevet opbygget et tillidsfuldt samarbejde mellem organisationerne i byggeriet med mange engagerede ildsjæle.

Et netværk, der betød, at man i en fart kunne etablere et kompetent formandsskab, som førte til, Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg kunne levere konkrete bud på, hvor og hvordan hele sektoren kan bidrage til en vigtig samfundsdagsorden.

Klar til nye opgaver

Michael H. Nielsens (62) fremtid efter 31. august, er endnu ikke lagt på skinner. Men der er allerede bud efter ham, som han udtrykker det. Han er ikke trist over at forlade organisationsverdenen, som han betegner som inspirerende og udfordrende. Men nye kræfter må tage over, efter at Dansk Byggeri for et år siden blev en del af DI og fra 1. september i år formentlig bliver til branchefællesskabet DI Byggeri. 

Men selv om Michael H. Nielsen tjekker ud fra organisationsverdenen, er det ikke pensionstilværelsen, der venter. Sommerhuset i Frankrig vil nok blive besøgt lidt oftere, men mon ikke Michaels store viden, erfaring og markante holdninger vil blive brugt i andre sammenhænge som for eksempel udvalgs- eller bestyrelsesarbejde fremover? Det bedste udtryk for holdning er jo som bekendt – handling!

Fremtrædende debattør

Samarbejdet fortsatte, da der senere skulle landes en politisk aftale om strategi for bæredygtigt byggeri. Igen viste alliancer og samarbejde vejen, og den brede politiske aftale om de 21 elementer i strategien afstikker en meget vigtig ramme for de kommende års udvikling af bygge- og anlægsbranchen. Michael H. Nielsen har det rigtig godt med at have været én af drivkræfterne bag.

Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at Michael H. Nielsen har været en af de absolut mest fremtrædende debattører inden for byggeriet. Han har aldrig forsøgt at skjule sig i branchedebatten eller holdt sig tilbage med at tilbyde sig selv eller Dansk Byggeri som en katalysator til løsning af udfordringer. Heller ikke selv om sagen var kontroversiel eller budskabet upopulært. Han har altid haft øjnene stift rettet mod løsninger - på den konstruktive måde.

Det handler om viden

Udvikling af bygge- og anlægsbranchen har altid fyldt i Michael H. Nielsens organisationsarbejde. Uanset om det gælder byggeriets uddannelser, forskning eller processer. Eksempelvis var Michael H. Nielsen sammen med Bygherreforeningens tidligere formand Knud Erik Busk initiativtager til branchesamarbejdet Værdibyg, der i mere end 10 år har arbejdet med at udvikle værdiskabende byggeprocesser i et tæt samspil mellem bygherrer, rådgivere og udførende virksomheder.

På samme måde var Michael H. Nielsen en af de centrale drivkræfter, da bygge- og anlægsbranchen meldte sig på banen i forhold til Danmarks kommende erhvervsfremmestrategi. Det førte til at branchen - nok mod nogens forventning - opnåede status som en national styrkeposition, og at erhvervsklyngen We Build Denmark så dagens lys 1. januar 2021.

Bygge- og anlægsbranchen bliver ofte anset for at være lavteknologisk og fodslæbende i forhold til innovation og nyudvikling. Men spørger man Michael H. Nielsen, er det vigtigt at bygge- og anlægsbranchen melder sig på banen, når det gælder forskning og innovation.

Han ved bedre end nogen, at bygge- og anlægsbranchen har rigtig meget at byde ind med i forhold til store samfundsdagsordener som grøn omstilling, klima og energieffektivisering, for slet ikke at tale om gode rammer for vores liv og livskvalitet.

Ved at arbejde med innovation og forskning og prioritere, afprøve og dokumentere løsningerne, kan den danske bygge- og anlægsbranche udvikle løsninger, der tjener det danske samfund.

Og samtidig fungerer som vigtigt afsæt for eksport af løsninger både fra videnvirksomheder som rådgivende ingeniører og arkitekter eller fra producenter af materialer.

Michael H. Nielsen er ikke i tvivl. Den bevidsthed og prioritering af forskning og udvikling af viden skal branchen forstå at prioriterer langt højere i fremtiden.

Århundrets værste sag

Da århundredets værste sag med byggesvigt – den triste og omkostningstunge MgO-sag – rasede, meldte Dansk Byggeri og i særdeleshed Michael H. Nielsen sig på banen med initiativet: Stående Byggepanel. Det skete under overskriften ”aldrig mere en MgO-sag”. 
Ideen med Stående Byggepanel var at samle byggeriets organisationer og videninstitutioner og dele viden og early warning i forhold til fejl, mangler og svigt i byggeriet. 

Og det lykkedes. Over 20 organisationer, videninstitutioner og myndigheder mødes nu et par gange om året for at dele viden om materialer og konstruktioner, der kan føre til svigt i byggeriet. Igen var drivkraften, at byggeriet selv må tage ansvar og gå foran, når det gælder centrale samfundsudfordringer – og her handler det om økonomi og om hele branchens image. Det spor holdt Michael H. Nielsen varmt hele tiden – og gør det stadig.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081