23948sdkhjf

Fagforbund opfordrer regeringen til at sløjfe boligjobordningen

Socialdemokratiets vanlige støtter i fagbevægelsen ønsker nu modsat regeringspartiet at afvikle boligjobordningen – og jo før desto bedre mener 3F og Dansk Metal. Det skriver DR.

Bevæggrunden går på, at ordningen er dyr og i høj grad understøtter en branche, som i forvejen har travlt, og er socialt skæv, fortæller Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal til DR.

Regeringens støttepartier har også ønsket at tage livtag med ordningen, der bl.a. giver danskerne mulighed for at trække udgifter til håndværksydelser, rengøring og børnepasning fra i skat.

Regeringen ønsker fortsat at frede ordningen, hvilket de argumenterer for med udgangspunkt i klimaet. Da håndværksdelen i ordningen er målrettet tiltag, som skaber energiforbedringer og dermed nedbringer CO2-udslippet.

Det argument giver Thomas Søby dog ikke meget for, da han mener der er langt mere effektive afgifter, som man kan sætte ind med på området. Hvilket stemmer overens med tidligere udsagn fra flere klimaøkonomer, der brugte samme argument og betegnede klimagevinsten ved fradraget som tvivlsomme.

Gavner de rigeste

Ifølge en opgørelse fra Skatteministeriet giver ordningen i gennemsnit de ti procent rigeste en skattelettelse på 480 kr. Mens de 10 pct. med laveste indkomster er det 20 kr.

34 pct. af dem, der har en indtægt på over 700.000 kr., har benyttet sig af ordningen. Det samme har blot ni pct af dem, der tjener mellem 200.000 og 350.000 kr.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Michael Svarer, forklarer til DR, at ordningen hovedsageligt gavner dem, med flest kroner på lønsedlen, og dermed bidrager til at øge indkomstuligheden efter skat.

- Ordningen er med til at øge indkomstuligheden efter skat i Danmark, fordi dem, der får et fradrag, er dem med de højeste indkomster. De får det højest mulige afkast af ordningen. Så hvis man fjernede ordningen, så ville det være lighedsskabende, siger han.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.094