23948sdkhjf

Royalt hammerslag indvier Arkitektskolen Aarhus’ nye hjem

Et sving med den store hammer fik klokken til at ringe, og så var Arkitektskolen Aarhus’ nye bygning på godsbanearealet i Aarhus officielt indviet. I den anden ende af hammeren stod Kronprins Frederik, som havde indvilget i at slå et slag for arkitekturen – bogstaveligt talt.

Det skriver Aarhus Arkitektskole i en pressemeddelelse.

Udover kronprisen var også transportminister Benny Engelbrecht, uddannelses- og forskningsminister Jesper Pedersen, borgmester Jacob Bundsgaard, 375 inviterede gæster og 480 studerende også mødt op for at fejre indvielsen af Danmarks første nybyggede arkitektskole. 

– Det er sjældent, at man kan invitere så mange gæster til fødselsdag, og det er ikke hvert år, man kan fejre fødselsdag med at indvie en ny bygning, men det kan vi i dag. Danmarks første nybyggede arkitektskole, og så oven i købet på Arkitekturens Dag, sagde skolens rektor Torben Nielsen ifølge pressemeddelelsen i sin tale.

Fakta: New Aarch 

Bygherre: Bygningsstyrelsen 

Kunde: Arkitektskolen Aarhus 

Bygherrerådgiver: Etos Ingeniører, Nord Architects og A2 

Totalrådgiver: Adept med Tri-Consult som underrådgiver 

Totalentreprenør: A. Enggaard 

Øvrige: Vargo Nielsen Palle, Rolvung & Brøndsted Arkitekter, Steensen Varming, Lendager Arkitekter 

Budget: 287 mio. kr. 

Areal: 12.500 kvm samt option om yderligere 2.500 

Indvielsen af den nye arkitektskole skete på skolens 56-års fødselsdag, som i år også faldt på Arkitekturens Dag, og den festlige begivenhed markerer, at Arkitektskolen Aarhus nu for første gang i skolens historie har fået et permanent hjem. Siden skolens oprettelse i 1965 har arkitektuddannelsen midlertidigt haft til huse på Nørreport, men i 2016 startede arbejdet med at afklare, hvordan en ny skole skulle se ud. I januar 2019 blev der taget første spadestik, og i juni 2021 blev nøglerne afleveret til Arkitektskolen Aarhus. 

Kan med sikkerhed dele vandene

Den nye bygning er placeret på godsbanearealet i Aarhus, og den rummer godt 12.500 kvm fordelt på fire plan. Bygningen fremstår som et råt arkitekturværksted i beton og træ. Men spørger man skolens rektor, er det først her efter indflytningen, at vi finder ud af, hvordan bygningen kommer til at tage sig ud. 

– Arkitektur er helt afhængig af tidslighed, det lange spænd, historiens gang og dom. Men der skal også vilje til, og ikke mindst at vi som brugere lytter til bygningens og rummenes og vores egen resonans og udvikling. Og at vi i fællesskab tager på os at ville det gode sammen med arkitekturen, sagde rektor Torben Nielsen i sin tale og fortsatte:

– Og så er der bygningens fremtoning – noget der med sikkerhed kan dele vandene. Og det er godt, for det vi beskæftiger os med kaldes jo bygningskunst. I sit ydre fremstår bygningen med toner fra strukturalismen og brutalismen, men er også nutidig, nøgtern og uden fjollede og spektakulære påfund. I sit indre er der ved første øjekast næsten nøgne grundrum og en atmosfære, som både bærer præg af råhuset, der står og venter på færdiggørelse, aptering og indtagelse, og atmosfære af rå værkstedshal hvor alt kan ske og udfoldes.

Skolens ansatte og studerende rykkede allerede ind i bygningen til studiestart i september, men nu er bygningen officielt indviet, og fremtiden vil vise, hvordan de studerende kommer til at indtage det nye hus. 

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.126