23948sdkhjf

Smock lufter ud på Christiansborg

Sammen med leverandøren Øland har Smock Ventilation stået for nye ventilationsløsninger på Christiansborg. Løsningerne er del af energirenoveringen af bygningerne.
Samtlige ventilationsanlæg på Christiansborg er blevet opgraderet med energibesparende løsninger, som sender indeklimaet til tops og elregningen i bund.

Det er Smock Ventilation, der i samarbejde med den førende leverandør af ventilationsprodukter, Øland, har stået for den nye ventilationsløsning, som spiller en central rolle i en større energirenovering af de gamle bygninger. Alt elektrisk udstyr har været under lup, lige fra lamper og pc’er til alarmer og ventilationsanlæg for at finde ud af, hvor der kunne høstes miljømæssige gevinster.

- Ventilationssystemet er et af de områder, hvor elmåleren typisk slår tydeligst ud. Mange steder har man ventilationsanlæg med adskillige år på bagen, og her er der virkelig penge at hente ved at skifte til nye energibesparende løsninger, siger Carsten Madsen, salgsdirektør i Øland.

På Christiansborg er strømbesparelserne så store, at investeringen ifølge Smocks beregninger er hentet hjem på ca. to år

Klima og bundlinje balancerer
Smock Ventilation er specialiseret i energioptimering af eksisterende ventilationsanlæg samt service og vedligeholdelse. Virksomheden vandt opgaven på Christiansborg i et udbud med deltagelse af fire andre leverandører. Den økonomiske ramme for projektet var 1,2 mio. kroner og omfattede en opgradering af 60 ventilatorer.

Smocks bud var en løsning, der består af 40 GPEB kammerventilatorer og 20 BVB boksventilatorer. GPEB ventilatoren er ekstremt højeffektiv og særligt velegnet til indbygning i eksisterende anlæg. Boksventilatoren giver behovsstyret ventilation og har et minimalt energiforbrug.

- Vi valgte i samarbejde med Øland at udskifte 40 eksisterende ventilatorer med remtræk og scirocco hjul til GPEB kammerventilatorer, der er direkte trukket med lavenergimotor. Det giver en markant energibesparelser. Selve udskiftningen var ren plug & play, hvilket har stor betydning for økonomien i projektet, forklarer Kim Olander, direktør i Smock Ventilation.

- Når et eksisterende anlæg skal energioptimeres, er det naturligt at bruge den energimæssige besparelse som målestok. Men der er også et interessant økonomisk regnestykke omkring nyanskaffelser. Det er nemt at skrotte alt det gamle og implementere nyt fra a-z, men økonomisk hænger det sjældent sammen. Det kræver hårfine beregninger at finde den rette balance mellem bundlinje og klima, så det er et område, vi bruger meget tid på, siger han.

Marked i stærk vækst
Øland samarbejder tæt med Smock Ventilation. I begge virksomheder mærker man en stærk stigning i efterspørgslen efter energioptimerede ventilationsløsninger.

- Der er gennem de senere år kommet en stor bevågenhed på sundt indeklima, og det smitter af på ventilationsbranchen. I de nye bygninger med masser af glas og stor tæthed er der særligt høje krav til ventilation, men også i byggeri af ældre dato ser vi en stor vækst i ventilationsprojekter. Skimmelsvamp var ikke noget, man talte om for 20 år siden, men heldigvis er man blevet opmærksom på problemet, og hvordan det kan løses med effektiv ventilation, siger Carsten Madsen fra Øland.

Ventilatorer udgør i dag 15-20 pct. af Ølands forretning. Ud over salg af produkter er rådgivning og beregninger en væsentlig del af forretningsområdet.

I Smock Ventilation holder man et vågent øje med eksisterende anlæg, der skal energioptimeres. Virksomheden holder fast i sin niche og beskæftiger sig ikke så meget med anlægsopgaver i nybyggeri. Danmarks Radio, de store boligselskaber, kommunerne og SKAT er eksempler på kunder, som bruger Smocks kompetencer inden for optimering, service og vedligehold af deres anlæg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111