23948sdkhjf

Stark vil gøre byggeriet grønt

Der er skrevet stolpe op og stolpe ned om klimabelastningen fra flyrejser og saftigt oksekød, men sjældent er der blevet rettet fokus på den ganske betragtelige miljøbelastning, som vores huse og lejligheder fører med sig. Men der er ingen vej udenom at tale seriøst om det aftryk, byggeriet sætter på miljøet, og få gjort noget ved problemet. Det mener adm. direktør Britta Korre Stenholt fra byggecenter­kæden Stark Danmark ifølge DI Business.

– Byggeriet står for 11 procent af verdens CO2-udledning. Derfor har vi en kæmpe forpligtigelse til at gøre noget. Uden et mere bæredygtigt byggeri kommer vi ikke i mål med den grønne omstilling og får bremset klimaforandringerne, siger Britta Korre Stenholt, der siden 2017 har været adm. direktør i Stark Danmark og desuden er næstformand i Dansk Industris forretningsudvalg.

Målet for Stark er klart: I 2050 skal virksomheden være såkaldt net zero. Det vil konkret sige, at virksomhedens aktiviteter ikke skal belaste klimaet med CO2. Og her taler vi både om virksom­hedens daglige drift, og det aftryk som deres leverandører og kunder sætter gennem Starks produkter.

Håndværkere får øjnene op for klimaet

Udmeldingen fra en af dansk byggeris frontkvinder er bemærkelsesværdig. Byggeriet befinder sig midt i en hæsblæsende højkonjunktur, hvor bare det at skaffe materialer er en kæmpe udfordring i sig selv. Tankerne om bæredygtighed kunne derfor godt blive skubbet til side midt i en travl tid, men Britta Korre Stenholt fastholder, at der skal rykkes nu. Dels for at gøre den daglige drift i Stark grønnere, dels for at skubbe samarbejdspartnerne i den rigtige retning.

– Vi skal arbejde tæt sammen med leverandørerne, om hvad der kommer på hylderne, og med vores kunder, om hvordan de kan bygge og renovere mere bæredygtigt, siger hun.

Den gode nyhed er, at en ny undersøgelse – gennemført af Stark blandt næsten 900 håndværkervirksomheder – også peger i en grøn og bæredygtig retning. Blandt de adspurgte håndværkervirksomheder svarer 35 procent, at de ofte, meget ofte eller altid køber bæredygtige byggematerialer. Det er fem procentpoint flere end for blot et år siden.

– Da vi gik i gang med arbejdet for mange år siden, var der forsvindende få af vores kunder, der kærede sig om den grønne omstilling, men det har ændret sig. I første omgang drevet frem af de store bygherrer, men det breder sig som ringe i vandet. Og jeg tror, at det for alvor vil tage fart fra nytår 2023, hvor den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) bliver obligatorisk, og der dermed kommer større krav til håndværkerne, siger Britta Korre Stenholt. 

Kæmpe mulighed for at sætte et grønt aftryk

For at hjælpe processen på vej har Stark uddannet deres medarbejdere i bæredygtighed, og de grønne produkter er blevet mærket, så det er lettere for kunderne at orientere sig om, hvordan de kan købe bæredygtigt træ, skruer og værktøjer.

– Det er os, der vælger, hvilke varer, som vi sætter på hylderne. Og derfor har vi også en kæmpe mulighed for at gøre en forskel og rykke produktionen i en mere bæredygtig retning, siger Britta Korre Stenholt.

Dertil kommer, at Stark også introducerer deres egne produkter, såkaldt ”own brand”, der har en stærk bæredygtighedsprofil. Britta Korre Stenholt nævner som eksempel, at Stark er på vej til at introducere en ny form for isolering bestående af flamingo fra udtjente fiskekasser.

Danmarks første elektriske kran

I kampen for at blive mere bæredygtig har Stark også igangsat en lang række andre initiativer i den daglige drift – fra de helt små til de større og mere ambitiøse. Alt lys i Starks butikker er skiftet til LED-pærer, der sorteres affald som aldrig før, flåden af firmabiler er under omlægning til el og hybrid, der er introduceret varelevering med cykelbud i København, og den første elektriske lastbil med kran er blevet sat i drift af Syark Danmark – for blot at nævne nogle tiltag.

Derudover har byggecenterkæden lanceret Gentræ, hvor man indsamler og genbruger de store mængder af træ, der bruges på en byggeplads, men som aldrig bliver en del af det endelige byggeri. Det kan eksempelvis være rækværk og træplader, der udlægges for at beskytte gulvet. Og lignende tiltag er blevet sat i værk i forhold til brugen af gipsplader, hvor gipspladeaffald indgår i nye gipsplader.

– Hvis vi skal nå den danske målsætning om en 70 procents CO2-reduktion i 2030, er det helt afgørende, at vi lykkes med at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Der er ingen tvivl om, at det er fremtiden, siger Britta Korre Stenholt. 

Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11