23948sdkhjf

Statens Museum for Kunst flytter til Thy – anerkendt arkitektfirma vinder opgaven

Natur, kunst og kulturhistorie forenes i det projekt, der netop har vundet arkitektkonkurrencen om at skabe en samlet plan for ombygningen af Doverodde Købmandsgård, der omdannes til en permanent filial af SMK – Statens Museum for Kunst.

Det er det norsk-danske og prisvindende arkitektfirma Reiulf Ramstad Arkitekter, som står bag vinderprojektet. Firmaets projekt iscenesætter med få, men præcise greb de karakteristiske, eksisterende bygninger og gør hele området til kulturens rum med tilføjelser som en ny ankomstbygning og nye indgangspartier, lyder beskrivelsen i en pressemeddelelse fra Thisted Kommune. 

Udover at danne rammerne for SMK Thy skal købmandsgården fortsat huse Thisted Kommunes natur- og friluftsvejledning. Med det nye byggeprojekt styrkes samspillet mellem de to institutioner, og der etableres et særligt område med blandt andet kajakhus, foreningslokale og serviceværksted. 

– Naturen og kunsten kommer til at mødes i Doverodde, hvilket giver spændende nye muligheder. Samspillet mellem stedets natur- og friluftsformidling og den kunstfaglige udstillingspraksis er et nyt samarbejde med et stort potentiale – og jeg er stolt af, at det er her i Thisted Kommune, dette møde nu for alvor kommer til at udfolde sig i spændende nye rammer, siger Niels Jørgen Pedersen, der er formand for Erhvervs-, Arbejdsmarkeds- og Kulturudvalget og kommunens kommende borgmester, i meddelelsen.

Finanslovsbevilling sikrer fremtiden

Det er den store donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, som har gjort en udvikling og ombygning af SMK Thy – og en helhedsplan for Doverodde Købmandsgård – mulig. 

Udover donationen fra A.P. Møller Fonden har projektet modtaget en donation fra Færchfonden. SMK Thy er desuden netop blevet optaget på finansloven med en permanent bevilling, hvilket sikrer etableringen af museet og den fremtidige drift. Der er afsat 1,6 mio. kr. i 2022, 1,8 mio. kr. i 2023, 4,0 mio. kr. i 2024 og 3,7 mio. kr. årligt fra 2025. 

Thisted Kommune finansierer 14,8 mio. kr. af projektet, der i første etape har et budget på 50,5 mio. kr. 

Byggestart i 2023 

SMK er Danmarks nationalgalleri. Det kommende projekt styrker museets vision om at gøre landets største kunstsamling tilgængelig for en bredere del af befolkningen – også dem, der bor langt fra museet i København. Ambitionen er, at man fra 2024 skal kunne byde 35.000 besøgende årligt inden for i den nye satellit for udstilling og formidling af SMK’s samling af mere end 260.000 kunstværker.

– Med det vindende projekt får vi en æstetisk og funktionsmæssigt yderst tilfredsstillende løsning på ombygning af pakhuset og en ny modtagelse. Projektet indfrier til fulde vores forventninger til en moderne, imødekommende og fleksibel udstillingsbygning, siger Mikkel Bogh, direktør for SMK, i pressemeddelelsen.

Første etape af projektet har et budget på 50,5 mio. kr. 

Byggeriet ventes at gå i gang i 2023, og forventningen er, at det nye SMK Thy står klar i foråret 2024.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1