23948sdkhjf

Pensionsmilliarder på vej ind i offentlige byggeprojekter

En række store bygge- og anlægsprojekter står højt på politikernes ønskeseddel, men prisen er høj. Landets største pensionskasser står klar i kulissen med op mod 60 mia. kr.
De danske pensionsselskaber melder sig klar til at åbne deres enorme pengetanke og investere milliarder af kroner i offentlige projekter.

Det skriver Ugebrevet A4, der har talt med landets ti største pensionsselskaber samt ATP. Helt præcist er der tale om et beløb på op til 57,75 mia. kr., og ifølge A4 kan der skabes 7.200 nye danske arbejdspladser hvert år i en periode på 10 år, hvis milliarderne investeres i offentlige bygge- og anlægsprojekter.

Dyr løsning?
Pensionskassernes udmelding kan betyde, at projekter som en ny havnetunnel i hovedstaden, renovering af det nedslidte danske kloaksystem og nye el-jernbaner kan fremrykkes væsentligt.

Kritikere, heriblandt administrerende direktør Søren Høgenhaven fra Kommunekredit, peger imidlertid på, at det kan blive dyrt for skatteborgerne.

- Pensionsselskaberne vil kræve et betydeligt højere afkast end vi vil. Og den regning ender jo i sidste ende hos borgerne, siger han til A4.

På baggrund af OPP-projekter, som danske pensionsselskaber har gennemført i udlandet, vurderer Kommunekredit, at pensionsselskaberne vil kræve et afkast på omkring seks procent. Søren Høgenhaven siger, at Kommunekredit selv kan gøre det for tre procent med en fast rente i 20 år.

OPP giver bedre totaløkonomi
Torben Möger Pedersen, der er administrerende direktør i Pension Danmark, mener, at påstanden giver et forkert billede af, hvad OPP dækker over.

Pension Danmark er aktuelt involveret i to OPP-projekter i Danmark; havmølleparkerne ved Nysted og ved Anholt, og Torben Möger Pedersen mener, at OPP giver en bedre totaløkonomi, fordi den private ejer har stor interesse i, at budgettet overholdes.

- Hvis det bliver dyrere, er det jo os selv, der må betale. Det offentlige får det, der er aftalt i kontrakten. Borgerne får derfor meget høj sikkerhed for, at projektet leveres til tiden og til det aftalte budget. Omvendt er hovedreglen ved store offentlige anlægsprojekter, at de overskrider tidsplanen og budgettet. Det undgår man, hvis man skruer et OPP-projektet ordentligt sammen, siger han til A4.

Ugebrevet A4 har talt med følgende pensionsselskaber: PFA, Danica Pension, PensionDanmark, Nordea Liv & Pension, Sampension, Industriens, Pensionsforsikring, AP Pension Liv, PenSam, SEB, Lærernes Pension og ATP.

Rundringningen viser, at det særligt er etablering af veje, broer og tunneller, som pensionsselskaberne har interesse for. Det skyldes, at man ofte kan opnå stordriftsfordele ved den type projekter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094