23948sdkhjf

Nyt liv til ældre almene boliger

Et udviklingsprojekt skal give bud på, hvordan almene boliger fra 1930’-50’erne kan ombygges og indrettes, så de bedre opfylder boligkravene hos studerende og weekendforældre.
I Danmark er der ca. 550.000 almene boliger. Mange af de almene bebyggelser fra 1930’-50’erne er solidt håndværk, men samfundsudviklingen har overhalet mange af boligerne, og standarden lever ikke helt op til de krav, som lejere har i dag til deres bolig.

Lejlighederne er fx ofte små efter nutidens standarder. Og derfor er der ofte en ’skæv’ beboersammensætning med stor overvægt af enlige og ældre beboere.

- Hvis de almene boliger skal tiltrække andre beboergrupper, skal vi skabe rum for individuelle løsninger, der passer til nutidens boligbehov. Det er derfor vigtigt, at tænker nyt og anderledes, når de ældre almene boliger skal fremtidssikres, siger Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter.

Intelligente boligsammenlægninger
For blandt andet at kunne tiltrække børnefamilier vælger mange boligselskaber at renovere boligerne og sammenlægge mindre lejligheder. Men det er ikke altid den bedste løsning.

For en traditionel lejlighedssammenlægning vil ofte medføre en relativ stor huslejestigning, og de større lejligheder vil udelukkende egne sig til samme type beboere. Boligselskaberne bør derfor i stedet overveje mere intelligente boligsammenlægninger, der giver varierede boligstørrelser, et større antal boliger og dermed en mere overkommelig husleje.

Det foreslår Nueva, der i samarbejde med boligselskabet KAB, Primus Arkitekter og Sterling A har gennemført udviklingsprojektet ” Under samme tag ”. Her gives en række alternative bud på, hvordan man kan fremtidssikre de ca. 156.000 ældre almene boliger, så de bliver attraktive for flere.

Familie-, iPad-boliger og deleboliger er vejen frem
Ifølge Nueva er en af mulighederne at omdisponere bebyggelsernes boligarealer. Det kan fx gøres ved i en eller flere opgange at tilføre et værelse fra en anden lejlighed, så der etableres to nye boligtyper: Familieboliger og såkaldte iPad-boliger.

De to typer lejligheder vil adskille sig væsentligt fra hinanden og dermed henvende sig til beboere med forskellige behov. Børnefamilier, studerende og ældre vil på den måde kunne bo side om side i samme bebyggelse.

En anden løsning kan være at omdanne eksisterende lejligheder til deleboliger, hvor fx to weekendforældre eller studerende kan bo i samme lejlighed. Beboerne har egen indgang og private ’afsnit’ i lejligheden, men også fælles faciliteter, der giver plads til gæstemiddage, overnattende, børnefødselsdage og lignende. Deleboligerne giver altså beboerne flere kvadratmeter for få penge, i og med at udgifterne deles.

FAKTA
Som led i projekt ”Under samme tag” har Nueva og partnerne forsøgt at finde svar på, hvordan man kan udvikle nye boligtyper og nye hverdagsrum i almene bebyggelser med mange små lejligheder.

Nueva foreslår blandt andet, at boligorganisationerne tænker i størst mulig fleksibilitet i måder at indrette, bruge, dele og bo sammen på, når de vil sammenlægge små boliger.

Resultaterne af forsøgsprojektet formidles via en ny hjemmeside: www.undersammetag.dk

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har støttet projektet med knapt 1 mio. kr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078