23948sdkhjf

Svendborg skal være en by ved vandet

Et nyt projekt genskaber forbindelsen mellem Svendborgs bymidte og havn. Fem teams er prækvalificeret til en interessant projektkonkurrence.
Svendborg Kommune og Realdania satte i sidste uge navn på fem tværfaglige teams, der skal konkurrere på gode forslag til et nyt byrumsforløb, der fysisk, mentalt og symbolsk kan forene by og havn.

Projektkonkurrencen blev skudt i gang den 8. juni, og konkurrencedeltagerne skal nu give komme med bud på, hvordan en række trafikerede byrum kan omdannes til rekreative og dynamiske byrum.

Fodgængernes og cyklisternes færden er i højsædet, og foruden de nye byrum skal der etableres en direkte forbindelse hen over byskrænten til det bynære havneområde.

- Byen skal udvikles til et sted, der i højere grad end i dag skal give folk ekstraordinære oplevelser, så de får lyst til at opholde sig der, lege og mødes og handle, siger Bruno Hansen, udvalgsformand for Udvalget for Kultur og Planlægning, Svendborg Kommune.

Byens åbnes mod vandet
Baggrunden for projektet er, at Svendborg i dag ’vender ryggen’ mod vandet. Trafikale og landskabsmæssige barrierer afskærer byen fra havnen, og dermed udnyttes havnens rekreative muligheder ikke optimalt.

Men nu, hvor dele af erhvervshavnen omdannes til egentlig by, er det oplagt at skabe ny sammenhæng mellem den historiske bymidte og havnen.

Konkret etableres byrumsforløbet fra Krøyers Have over Skolegade, Ramsherred, Torvet, Lilletorv, Møllegade og afsluttes med en ny forbindelse fra Møllegade til havnen.

- Vi håber at dette byrumsprojekt vil demonstrere, hvordan havnebyer kan overvinde de fysiske barrierer, der ofte er mellem by og havn. Ved at binde de to områder bedre sammen, får både borgerne i byen og den besøgende nogle helt nye rekreative muligheder, siger direktør Hans Peter Svendler, Realdania.

Første spadestik
Det første anlægsprojekt – omdannelse af Torvet og Lille Torv– forventes påbegyndt i august 2013.

Projektering, myndighedsgodkendelser og udbud for omdannelse og nyanlæg af de øvrige byrum forventes udført og afsluttet i to etaper frem til 2015.

FAKTA
Projektkonkurrencen løber fra den 8. juni og resultatet vil blive offentliggjort i december. Partnerskabet, Svendborg Kommune og Realdania, har ret til at udpege to ligestillede vindere, for den samlede rådgiveropgave.

Forud for projektkonkurrencen har der været afholdt en prækvalifikation, hvor 26 tværfaglige teams bød ind. Blandt dem er fem udvalgt til at deltage i byrumskonkurrencen:

1. Bascon / Metopos, Okra Landscape, Atkins, Sune Petersen
2. SLA, Public arkitekter, 2+1 Idebureau , Boris Brormand Jensen, Jens Rørbech Rådgivning , konsulent René Kural
3. Kristine Jensens Tegnestue, Praksis Arkitekter, konsulenterne Jesper Kongshaug og Maja Nikolajew
4. Cobe, GHB Landskabsarkitekter, Henneby Nielsen Rådgivning, Active City Transformation, Rekommanderet
5. Effekt, Masu Planning, Alectia, TTS Trafik og parkering, Svava Riesto

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078