23948sdkhjf

Trecifret millionregning og stor forsinkelse rammer nordjysk supersygehus

Byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital skubbes i mindst seks måneder, oplyser Region Nordjylland i en pressemeddelelse mandag eftermiddag.

Forretningsudvalget i Region Nordjylland fik mandag fremlagt en redegørelse med den aktuelle status på byggeriet, hvor tidsplanen for Nyt Aalborg Universitetshospital i Aalborg Øst skal justeres, så byggetiden forlænges med et halvt år eller mere.

Forsinkelsen vil forplante sig til de efterfølgende faser og får betydning for, hvornår patienter og personale kan tage hospitalet i brug, lyder det også fra regionen.

Hidtil har planen været, at driften så småt kunne begynde i andet halvår af 2023, men starten skubbes nu til første halvår i 2024. 

– Derfor blev det på dagens møde besluttet at igangsætte yderligere handlinger, der skal være med til at genoprette fremtidens universitetshospital, siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V) i pressemeddelelsen. 

Nu forventer Forretningsudvalget, at der her og nu med inddragelse af direktionen "sættes maksimalt ind på at gøre byggeriet færdig", som det formuleres af regionen. 

Prisen stiger med 145 millioner

Den forlængede byggetid påvirker også økonomien, hvor der bliver øgede omkostninger til byggeriet. 

Prisen ventes ifølge regionen at være i størrelsesorden 80 mio. kr. til forlængelse af byggepladsen.

Foruden de 80 mio. kr. til byggepladsen er der dele i byggeriet, som er revurderet, og hvor forventningerne til udgiftsniveauet er justeret. Det er beregnet til en yderligere udgift på cirka 50 mio. kr.  

Ud over kvalitetsfondsbyggeriet viser gennemgangen, at der også er en udfordring med ekstra udgifter til en dyrestald, der koster yderligere 4 mio. kr., ligesom der skal flere penge til at bygge en helikopterplatform på det ene sengetårn – en ekstra udgift på 11 mio. kr.     

Lægger pres på staten 

Hospitalsbyggeriet i Aalborg har siden efteråret 2020 været underlagt skærpet tilsyn af Sundhedsministeriet med månedlig opfølgning af projektets prognose og møder med ministeriet.

Som en del af det skærpede tilsyn har projektledelsen gennemført en række tiltag, som skulle trimme projektet. 

Men byggebranchen er til stadighed præget af mangel på kvalificeret arbejdskraft samt øgede leveringstider på materialer, hvilket gør det svært at forcere byggeriet, skriver Region Nordjylland.

Forretningsudvalget i regionen besluttede på mødet i dag, at tiden nu er til, at formandskabet i Regionsrådet tager kontakt til Sundhedsministeren for at bede om et møde om den aktuelle situation. 

– Vi har mange gode argumenter for, at vi i Nordjylland – på linje med andre store hospitalsbyggerier i landet – får udarbejdet en finansiel løsning i samarbejde med staten, siger regionsrådsformand Mads Duedahl i pressemeddelelseb og peger på, at det kan gå ud over regionens anlægsinvesteringer de kommende år, hvis Region Nordjylland skal finde de mange ekstra millioner.

Den ny tidsplan og konsekvenserne heraf går efter dagens behandling i Forretningsudvalget videre til behandling i Regionsrådet mandag 28. februar.

Etaper i den resterende byggeperiode. 

  • Fase 1 - februar 2022 til februar 2023: Færdiggørelse af byggeriet og AB92-aflevering, som en gennemgang for eventuelle mangler og udbedringer. Derefter overtager regionen byggeriet.
  • Fase 2 – marts 2022 til marts 2023: Commissioning, test og dokumentation af, at byggeriet lever op til specifikke krav samt test og kontrol af samspil med installationer.
  • Fase 3 – august 2022 til oktober 2023: Samtidig med de afsluttende byggearbejder, AB92-aflevering og udbedring af fejl og mangler, leveres, monteres og valideres diverse udstyr – heriblandt MR- og CT-scannere.
  • Fase 4 – april 2023 til november 2023 og november 2023 til februar 2024: Fra byggeri til hospital og træning i nye fysiske rammer.
  • Fase 5 – juni 2023 til maj 2024: Flytning af afdelinger fra Aalborg Universitetshospital Nord og Syd til Nyt Aalborg Universitetshospital.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125