23948sdkhjf

Stor donation til Fremtidens Experimentarium

Ombygningen og udvidelsen af Experimentarium i Hellerup har modtaget 200 mio. kr. fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond.
Den aarhusianske tegnestue Cebra vandt i 2011 arkitektkonkurrencen om det nye Experimentarium.

Læs også: Cebra skal udvide Experimentarium i Hellerup .

Realiseringen af det knap 30.000 m² store projekt er nu rykket et stort skridt nærmere med en donation på 200 mio. kr. fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond.

Åbner for nye muligheder og den omkringliggende bydel
De ambitiøse planer omfatter bl.a. en tagudstilling, botanisk taghave, en stor ny udstillingshal, en fleksibel scene med plads til 400 tilhørere, centre for læring, innovation og forskning, et konferencecenter, caféer samt moderne forhold for medarbejderne.

Målet for udbygningen og fornyelsen af Tuborgs tidligere tappehal er at skabe fleksible og moderne rammer for Experimentariums udstillings- og formidlingsaktiviteter. Samtidig vil fremtidens Experimentarium åbne sig mod omgivelserne som et kulturhus, der betjener den omkringliggende bydel med en lang række kulturelle oplevelser.

Cebras vindende projekt skaber en kongenial bygningsmæssig ramme om Experimentarium som Danmarks Science Center. Samtidig anvendes denne ramme aktivt i formidlingen af centrets aktiviteter i samspil med det omgivende samfund.

Facaden som kontaktflade
Arkitekterne anvender facadeudtrykket som et afgørende element i projektet. Facaderne tjener et dobbelt formål, idet de både varetager energirenoveringen af de eksisterende facader, og tilfører Experimentarium en ny og markant visuel identitet.

På udvalgte steder tilføres boksene store glaspartier, der tilbyder udsigt og indkig, og således understreger den arkitektoniske dialog med det omkringliggende byrum. Funktionerne og aktiviteterne manifesterer sig i såvel bygningen som i byen. De forskudte bokse ’skubber’ dem ud på de steder, hvor de ønskes mere synlige fra omgivelserne eller hvor udsigt og dagslys skal danne rammen om de indvendige oplevelser.

Boksene beklædes med aluminiumsplader i varierende perforeringer, der tager hensyn til de bagvedliggende funktioners behov for dagslys og udkig til omgivelserne. Gennem variationer af perforeringsgraden og mønstring vil boksene, på trods af at de udføres i samme type aluminium, få deres eget udtryk, og derigennem understrege den enkelte boks’ unikke indhold og betydning i projektet.

Facadeudtrykket baserer sig således på funktionelle disponeringer af de bagvedliggende funktioner i kombination med bevidste overvejelser om markering i bybilledet. For at understrege idéen om at fremtiden hviler på historien, og af arkitektonisk respekt for den eksisterende bygning, skabes et formsprog hvor boksenes moderne og lette udtryk støtter sig på teglfacadens visuelle tyngde - den gamle tappehal danner en stabil og rolig base for den nye og dynamiske bygningskrop.

Fakta
Navn: Fremtidens Experimentarium
Arkitekt: CEBRA
Bygherre: Experimentarium
Sted: Tuborg Havnevej, Hellerup, DK
Størrelse: ca. 30.000 m² ombygning og udvidelse
Byggesum: 400 mio. kr. ekskl. moms

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112