23948sdkhjf

Samarbejde om nyt staldkoncept

MT Højgaard Agri og Aarhus Universitet skal i samarbejde udvikle et ventilationssystem til MT Højgaard Agris nye staldkoncept, som bl.a. har fokus på energi og miljø.
Med et nyudviklet industrielt koncept til husdyrstalde vil MT Højgaard Agri afhjælpe nogle af kvægbrugets udfordringer.

Kvægbrug oplever stigende pres mod større stalde samtidig med, at krav om at mindske udledning af ammoniak og lugt øges. Dertil kommer, at nuværende husdyrstalde har et stort energiforbrug, hvor ventilation og opvarmningssystem alene udgør op til 60 procent af det totale energiforbrug.

En vigtig del af dette konceptet derfor er udvikling af et nyt ventilationssystem.

Kombinerer ventilationsformer
MT Højgaard Agri har indledt et samarbejde med Aarhus Universitet og erhvervspostdoc Li Rong for at udvikle det nye ventilationssystem, SmartVent, der skal have vægt på miljø, energiforbrug og indeklima.

SmartVent kombinerer mekanisk gulvventilation med andre ventilationsformer som for eksempel naturlig ventilation. Et nyt tiltag er, at den friske luft leveres direkte ved dyrenes hoveder, hvorefter den suges ned gennem gulvspalterne. Det reducerer luftbehovet og dermed energiforbruget samt udledningen af ammoniak og lugt.

Resultatet af projektet vil være en formindsket miljøpåvirkning. Ammoniak- og lugtudledningen forventes at blive formindsket med op til 50 procent i snit, og energiforbruget med 40-60 procent. Dermed vil SmartVent-projektet bidrage til en bæredygtig udvikling af kvægbruget.

Fakta:
Budget: 1.893.600 kroner
Højteknologifondens investering: 946.800 kroner
Projektets titel: Smart Ventilation (SmartVent) for future livestock buildings―focus on environment, energy consumption and indoor air quality

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109