23948sdkhjf

Problemer med ny ventilationsteknologi

Ny test af syv ventilationssystemer, som anvender jordkanaler, viser, at alle systemerne havde elementer, der ikke er i overensstemmelse med bygningsreglementet.
Energistyrelsen har netop offentliggjort en undersøgelse, der peger på problemer med ny ventilationsteknologi. Samtlige undersøgte installationer har vist sig ikke at leve op til lovgivningen.

Undersøgelsen, der er udarbejdet af Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, omfatter syv ventilationssystemer, hvor der er benyttet jordkanaler. Mod forventning rummede alle syv anlæg elementer, som ikke er i overensstemmelse med bygningsreglementets krav til ventilationssystemer.

Branchen gjort opmærksom på problemet
Det er særligt kravet om, at ventilationsanlæg skal kunne renses, drives og vedligeholdes, så de holdes i en teknisk og hygiejnisk forsvarlig stand, der ikke overholdes.

Det er vigtigt at kunne rense og vedligeholde kanaler og eventuelle filtre, da der ellers er risiko for, at den luft der blæses ind i opholdsrummene, kan være forurenet. Undersøgelsen viste, at der var forekomst af skimmelsvampe i seks af de syv undersøgte ventilationssystemer. Undersøgelsen siger dog intet om, hvorvidt forekomsten medfører skimmelsvampe i indeluften.

- Der er få erfaringer med jordkanaler i Danmark, og undersøgelsesresultaterne viser med al tydelighed, at det er vigtigt, at bygningsreglementets regler om installation af ventilationssystemer overholdes. Energistyrelsen vil følge udviklingen med brug af jordkanaler i Danmark, siger kontorchef i Energistyrelsen, Morten Pedersen, og fortsætter:

- Jeg har over for producenter, installatører og den øvrige ventilationsbranche gjort opmærksom på problemet, og der vil på www.boligejer.dk blive oplyst om de særlige forhold, der gør sig gældende ved brug af jordkanaler. Der må ikke herske tvivl om, at kravene til ventilationssystemer også dækker jordkanaler.

Undersøgelsesrapporten fra Statens Byggeforskningsinstitut kan findes på: www.sbi.dk/jordkanaler .

Fakta om ventilationssystemer med jordkanaler:
Jordkanaler indgår som en del af ventilationssystemer, hvor man ønsker at benytte jordens temperatur til enten at opvarme eller nedkøle den luft, der føres ind i huset.

Teknikken er forholdsvis ny i Danmark. Teknikken er mere udbredt i lande som Tyskland og Østrig, hvor den ofte benyttes i forbindelse med lavenergibyggeri.

Reglerne vedrørende ventilationssystemer findes i bygningsreglementets kapitel 8.3.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079