23948sdkhjf

Savværk cementerer turnaround – ganger bundlinjen med 11

For første gang siden Jørgen Sølvsten Skriver i 2016 satte sig i direktørstolen hos nodjyske Norlund Savværk, er der penge på kistebunden. Efter et bragende vækstår er fem år med negativ egenkapital nu historie, og savværksdirektøren glæder sig over, at man gennem en række investering- og effektiviseringstiltag har fået skabt et solidt fundament.  

– Det har været et mål for os, og det er enormt dejligt at kunne konstatere, at det har virket, og at vi nu står stærkt og solidt – det er rigtig vigtigt for en virksomhed, og det er med til at skabe både muligheder og stabilitet, fastslår han.  

Historisk høje priser 

Egenkapitalen, der sidste år voksede fra et minus på 19,5 mio. kr. til et plus på 21 mio. kr., er imidlertid ikke det eneste, der løfter humøret i Nørager. Også på bundlinjen har fremgangen været markant, og resultatet, der i 2020 landede på 2,9 mio. kr. før skat er mere end 11-doblet til 33,2 mio. kr.  

– Meget af det kan henføres til prisstigninger og effektiviseringer.Salgspriserne har jo været voldsomt høje, og samtidigt er aktiviteten øget , forklarer Jørgen Sølvsten Skriver.

– Vi har aldrig skåret og solgt så meget træ, som vi gjorde sidste år, lyder det.  

Således er fremgangen ifølge direktøren resultatet af foregående års investeringer i produktionsapparatet, en stor volumen, dygtige medarbejdere ogde salgspriser, der i efteråret ramte et historisk højt niveau.  

Kalder på mere certificering 

Selvom indkøbspriserne også har været markant for opadgående det seneste år, er det altså lykkedes Norlund at kapitalisere på udviklingen, og ifølge Jørgen Sølvsten Skriver har savværket heller ikke oplevet nogle større udfordringer på sourcing-fronten.  

– 2021 viste sig at være et godt år med hensyn til råvareforsyningen. Ligesom alle andre har vi haft lidt udfordringer medde politiske beslutninger om at øge andelen af urørt skov, men det er ikke noget, vi kan gøre noget ved, og det tager nogle år, før det for alvor rammer, forklarer han.  

Savværket henter stort set alt sit træ i danske skove, og direktøren indstiller sig derfor på, at der før eller siden risikerer at opstå en mangelsituation. 

– Især når det kommer til det certificerede danske råtræ, fortæller han og understreger, at han samtidig ser mange gode initiativer, der kan afbøde problemet. 

– Der er nogle gode bevægelser i gang, hvor flere og flere private skovejere vælger at blive certificeret, og forhåbentlig følger mange flere efter, for det vil gøre paletten bredere og vores arbejde med at skaffe råtræ nemmere, forklarer Jørgen Sølvsten skriver. 

Der skal altså mere end potentielle fremtidige udfrodringer til at knægte optimismen hos savværksdirektøren, der fortæller, at også indeværende år er kommet stærkt fra start.  

– Vi har igennem de sidste 2,5 år haft rigtig god aktivitet, og det er fortsat ind i 2022, hvor vi fortsat kører på ”stor klinge”, fortæller han.

Norlund A/S
mio. kr. 2021 2020
Bruttofortjeneste 57,8 25,1
Driftsresultat 36,8 5,7
Resultat før skat 33,2 2,9
Årets resultat 39,4 4,6
Balancesum 94,3 65,5
Egenkapital 21,1 - 19,5
Gns. antal ansatte 37 36
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2021.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Genforenet efter 10 år: Resultaterne tale for sig selv
Tunge spillere vil erstatte nyopgravet sand og sten med stoffer fra nedrivningsbeton
Mindre rullemodstand i ny asfalt på Storebæltsbroen
Beder landsretten stoppe Lynetteholmsprojektet
Melder sig til tjeneste: Vil rive kaserner ned og bygge nye
Medier: BIG involveret i saudisk skandaleby
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.125