23948sdkhjf

Fra prispres til eksplosiv efterspørgsel: Nordjysk savværk føjer 7 millioner til bundlinjen

En vellykket turnaroud, større afsætning og stigende træpriser. Det er ifølge adm. direktør Jørgen Sølvsten Skriver de primære årsager til, at nordjyske Norlund Savværk i Rold Skov sidste år kunne se bruttofortjenesten vokse 25 pct., mens driftsresultatet steg mere end 5 mio. kr. til 5,7 mio.  

– Priserne faldt jo godt 30 procent januar i 2019 og helt til slutningen af første kvartal 2020, forklarer direktøren om den markante fremgang, der altså skal ses i lyset af et 2019, hvor priserne var under pres og sendte savværkets bundlinje i rødt.  

– Men i starten af andet kvartal 2020 så vi priserne stabilisere sig, da de mange hjemsendte satte en masse projekter i gang, og siden har de været for opadgående, fortæller Jørgen Sølvsten Skriver.  

Det er imidlertid ikke kun den vendte prisudvikling, der har givet udslag i Norlunds 2020-regnskab. Også den turnaround, savværket tog hul på i 2016, og som især har handlet om at samle og effektivisere forretningen, har båret frugt.  

– Vi har fået rigtig godt styr på omkostningerne, så det er kombinationen af det og de stigende priser, vi ser resultatet af, forklarer Jørgen Sølvsten Skriver.  

Et mærkeligt år 

Når Norlund-direktøren ellers skal sætte ord på det forgangne år, er der først og fremmest ét, der falder ham ind.  

– Det har virkelig været mærkeligt, fortæller Jørgen Sølvsten Skriver, der i første omgang havde indstillet sig på, at efterspørgslen ville falde.  

– Og det havde vi jo alle sammen, så da den her kæmpe efterspørgsel kom, samtidig med at alverdens savværker have gearet ned, blev det pludselig fornuftige tider igen, forklarer han. 

Og det bratte skift var ikke noget, der gav anledning til større udfordringer på savværket i Nørlund. 

– Priserne faldt jo som konsekvens af en lavere efterspørgsel, så vi havde fået bygget lidt lagre op, så vi kunne følge med, lyder det fra direktøren, der medgiver, at det blev sværere at følge med, i takt med lagrene blev udtømt.  

– Vi kører på alle de klinger, vi overhovedet kan komme i nærheden af, fortæller han.  

Og i modsætning til andre steder i industrien oplever Jørgen Sølvsten Skriver ikke problemer på kort sigt med adgangen til det råtræ, virksomheden især henter fra de danske skove, skønt efterspørgslen er eksploderet.  

– Selve forsyningen har ikke været udfordret ret meget, men vi oplever dog stor rift om det certificerede råtræ, forklarer han.  

Fortsætter investeringerne 

Forud for den vellykkede turnaround gik en årrække med underskud på savværket, der over en otteårig periode tabte næsten 150 mio. kr., men siden 2017 har der været overskud på driften.  

– Vi har fået et utrolig godt savværk, der udvikler sig positivt, og vi har positive forventninger til både i år og de kommende år, fortæller Jørgen Sølvsten Skriver, der peger på, at den høje efterspørgsel er fortsat gennem de første måneder af 2021.  

Og selvom han nødigt vil løfte sløret for, hvad året ellers kommer til at bringe, er én ting ganske sikker.  

– Siden 2016 har vi investeret to til fire millioner om året i blandt andet produktionsenheder og udbygning. Vi har også store investeringsplaner i år, og det kommer til at ligge i den højere ende af, hvad vi indtil nu har set, lyder det fra Norlund-direktøren.  

Norlund A/S
mio. kr. 2020 2019
Bruttofortjeneste 25,1 20,1
Driftsresultat 5,7 0,4
Resultat før skat 2,9 - 2,5
Årets resultat 4,6 - 2,5
Balancesum 65,6 67,2
Egenkapital - 19,5 - 24,6
Gns. antal ansatte 36 35
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079