23948sdkhjf

Nej til nedknusning – hele værdikæden vil genbruge hele betonelementer

Markante navne som Per Aarsleff, G. Tscherning, Cowi, Hi-Con og AP Ejendomme – for blot at nævne en håndfuld – starter et nyt projekt, (P)RECAST, der skal gøre det muligt at genbruge hele præfabrikerede betonelementer fra eksisterende bygninger som bærende konstruktioner i nyt byggeri. 

Dermed vil man introducere nye bygningskomponenter i beton med lavt CO2-fodaftryk og høj ressourceudnyttelse. 

– I Danmark har vi en stærk tradition for at anvende betonelementer i byggeriet og derfor udgør præfabrikerede betonelementer også et stort volumen i den danske bygningsmasse, siger Rasmus Krag fra nedrivningsfirmaet G. Tscherning, som deltager i projektet, i en pressemeddelelse om projektet. 

Om (P)RECAST

I projektet medvirker Teknologisk Institut (Projektleder), Aarhus Universitet, GXN Innovation / 3XN, Per Aarsleff, Søndergaard, G. Tscherning, Cowi, Peikko Danmark, Hi-Con, AP Ejendomme, Brabrand Boligforening, Fonden Dansk Standard og Branchefællesskabet Dansk Beton. 

Projektet er støttet af MUDP under Miljøministeriet og løber over 2,5 år.

Traditionen i dag er dog ikke at genbruge betonelementerne hele. 

– Den nuværende praksis for håndtering af betonelementer, når bygninger skal nedrives, er typisk nedknusning og efterfølgende erstatning af jomfrueligt sand og sten i vejopbygninger eller som genanvendt tilslag i ny beton, forklarer Kasper Sørensen fra nedrivningsfirmaet Søndergaard. 

Genbrug af hele elementer frem for nedknusning

Nedrivning af betonbygninger foretages typisk på baggrund af kulturelle behov, og på nedrivningstidspunktet har betonelementerne ofte en lang restlevetid. 

– Derfor kan betonelementer med fordel adskilles, nedtages og genbruges direkte i nye byggerier - i stedet for nedknusning. Dermed bevares elementernes funktion samtidig med, at både ressourceforbruget og CO2-udledningen reduceres, siger Nichlas Moos Heunicke, GXN Innovation. 

Direkte genbrug af betonelementer er den mindst udbredte af de cirkulære løsninger for beton. Det skyldes blandt andet den kompleksitet, som er forbundet med direkte genbrug samt manglende lovgivning og standardisering på området. 

- I (P)RECAST-projektet vil vi udvikle det teknologiske og dokumentationsmæssige grundlag for, at præfabrikerede betonelementer kan genbruges som bærende konstruktioner i nyt byggeri, fortæller Katja Udbye Christensen, Teknologisk Institut, som er projektleder på (P)RECAST projektet.

Knaphed og CO2-udledning

Cement- og betonindustrien tegner sig for omtrent 8 pct. af de globale CO2-udledninger, og der er et stærkt behov for at afkoble det stadigt stigende forbrug af cement og beton fra CO2-udledningerne.

Udfordringer med knaphed af råmaterialer i god kvalitet til betonproduktion, særligt i bynære områder, peger desuden på behovet for en langt bedre udnyttelse og beskyttelse af vores naturlige ressourcer. 

For at sikre tryghed ved genanvendelsen samt demonstrere, hvad der konkret kan lade sig gøre samt fremhæve de miljømæssige perspektiver, skal nogen gå forrest. 

– Som en af Danmarks største private bygherre har vi et medansvar for at være med til at sikre den grønne omstilling, hvori den cirkulære dagsorden udgør en væsentlig brik. Da den danske byggesektor årligt nedriver et ganske anseligt antal betonelementer, har dette initiativ et stort klimapotentiale, hvilket gør initiativet interessant for os, forklarer Morten Leen, fra AP Ejendomme, som er en af bygherrerne i projektet. 

Værdikædeopbakning og ny dokumentation

Skal genbrug af betonelementer være muligt i praksis, er det vigtigt, at hele værdikæden bliver inkluderet i udviklingsprocessen. Blandt andet for at sikre kvaliteten af de genbrugte betonelementer, lyder det fra Katja Udbye Christensen. 

– For at sikre den tekniske kvalitet, vil vi blandt andet udvikle nye paradigmer og metoder til skånsom nedtagning af betonelementerne, udvikle dokumentationsmetoder til test af egenskaberne, herunder også bæreevne, samt nye samlingsløsninger og nye måder at designe og opføre bygninger med genbrugte betonelementer, siger hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125