23948sdkhjf

Stadig store problemer med uautoriseret arbejde

Ulovligt installationsarbejde udføres stadig i vidt omfang i de danske hjem. Bødekrav mod de uautoriserede forøges.
Uautoriserede installatører er stadig er et stort problem i installationsbranchen. Det bekræfter nye tal fra Sikkerhedsstyrelsen ifølge TEKNIQ.

En status pr. 20. juni 2012 viser, at Sikkerhedsstyrelsen i år har modtaget 171 anmeldelser om overtrædelser på autorisationsområdet. Det er samme niveau som året før, hvor der for hele 2011 blev indgivet 346 anmeldelser.

- En del af anmeldelserne handler om ulovlig annoncering, hvor en ikke-autoriseret installatør reklamerer med at have en autorisation, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq Installatørernes Organisation, og anbefaler forbrugerne at tjekke om virksomheder er medlem af organisationen.

Klamphuggere
Han understreger risikoen ved at få udført autorisationspålagt arbejde af en ikke-autoriseret installationsvirksomhed. Både i form af brandfaren og prisen for at få udbedret udbedring af det fejlbehæftede arbejde.

– Hvis der for eksempel er fejl på vandinstallationerne i et nyt badeværelse, kan man risikere at skulle bryde det hele ned igen for at rette op på problemet. Det kan for eksempel være, at installationerne er koblet forkert sammen, så man ikke har vand i køkkenet, når man tænder for bruseren. Og så kan man altså ikke regne med, at den efterregning for udbedringen bliver betalt af klamphuggeren, siger Niels Jørgen Hansen.

Uændret problem
65 % af både el- og vvs-installatørerne udbedrede i løbet af 2011 skader for private som følge af uautoriseret arbejde, ifølge en undersøgelse foretaget af Tekniq. Med de nye tal for anmeldelser af autoriserede virksomheder, er der ingen tegn på, at problemet bliver mindre i år.

– Det er særlig problematisk, fordi man som forbruger ikke kan henvende sig nogen steder med et erstatningskrav, hvis man bevidst eller ubevidst har benyttet sig af en uautoriseret virksomhed. Det understreger vigtigheden af, at man som forbruger går efter virksomheder, der er medlem af Tekniq. Med det medlemskab følger nemlig en garanti, siger Niels Jørgen Hansen.

De autoriserede virksomheder er en del af en garantiordning, hvor kunden kan henvende sig, hvis der skulle være problemer med arbejdet. En klage vil blive behandlet af et uvildigt klagenævn. Har kunden krav på en erstatning, bliver den udbetalt af Tekniq, som senere sørger for at inddrive pengene hos den givne virksomhed.

Højere bødekrav
Niels Jørgen Hansen understreger Sikkerhedsstyrelsens rolle og glæder sig over, at styrelsen, i forbindelse med offentliggørelsen af de nye tal, har meldt ud, at der i år vil blive rejst højere bødekrav mod de anmeldte virksomheder.

Sikkerhedsstyrelsen indstiller samtidig med anmeldelsen, hvilken størrelse bøden kan have, og på det område har man hævet bødeforslagene. Der indstilles nu til, at ulovlig annoncering takseres til 10.000 kr. mod før 5.000 kr.

Udførelse af uautoriseret arbejde på én adresse indstilles til en bøde på 15.000 kr., mens uautoriseret arbejde på flere adresser minimum indstilles til en bøde på 20.000 kr.

- Større bøder kan virke afskrækkende på virksomhederne, og herefter er det naturligvis vigtigt, at man som forbruger følger sagen til dørs, hvis man er favnet i kløerne på en uautoriseret. Altså, at man anmelder virksomheden til Sikkerhedsstyrelsen, så virksomheden kan blive stillet til regnskab siger Niels Jørgen Hansen.

Fakta: Årets anmeldelser fordeler sig således:
• El: 36
• Vvs: 64
• Kloak: 71

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094