23948sdkhjf

BIG vinder nyt kulturcenter i Bordeaux

Tre fremtrædende kulturinstitutioner samles i et nyt, 12.000 m² stort byggeri i franske Bordeaux. Bag vinderprojektet står danske Bjarke Ingels Group.
Det kommende kulturcenter, MÉCA, samler det eksisterende center for moderne kunst FRAC, performancecenteret OARA samt ECLA-arkivet for litteratur og film i én bygning.

Det 12.000 m² store kulturcenter får en prominent placering i Bordeaux ved den historiske havnefront ud til Garonne-floden.

Byrådsmedlemmerne i Bourdeaux har netop udpeget BIG’s vinderprojekt blandt forslag fra japanske Sanaa, franske W-Architectures og den lokale arkitektgruppe i Bordeaux FLINT.

Inviterer byen indenfor
BIG’s forslag organiserer de tre institutioner i et sammenhængende forløb omkring et offentlig byrum, der åbner sig mod byen og byder på udsigter over den nærliggende havnepromenade.

Bygningen er udtænkt som et kontinuerligt loop af byrum og kultur, hvor fortovet i gadeplan hæver sig over centrets lobbyer, rejser sig vertikalt opad langs OARA, slår bro over FRACs gallerier og nedstiger endelig for at genforenes med havnepromenaden.

- Nye kulturinstitutioner, som byer og regioner investerer store ressourcer i, har det ofte med at gavne og berige de få som i forvejen interesserer sig for kunst. Det kommende kulturcenter i Bordeaux, MÉCA, indskriver sig ikke bare i byen og dens offentlige domæne – men inviterer bylivet indenfor, igennem, på gaden og taget af det nye kulturmekka. MÉCA vil skabe nye hybrider for social- og kulturliv ved at give kunst til byen og lukke bylivet ind i kunsten, forklarer arkitekt Bjarke Ingels.

Ikke nogen almindelig kulturbygning
Det urbane rum i hjertet af MÉCA lader bylivet ’flyde’ igennem bygningen langs promenaden, mens husets mange ramper og trapper fungerer som uformelle siddepladser, der skaber aktivitet i og omkring centeret i naturlig forlængelse af havnepromenaden. Ved særlige lejligheder kan MÉCA forvandles til et hjemsted for udendørs koncerter, teaterforestillinger og kunstinstallationer.

- Det særlige ved MÉCA er, at der ikke – som i en almindelig kulturbygning – er en forside og bagside. De traditionelle backstage-aktiviteter er gjort synlige, og publikum kan bevæge sig i et loop gennem bygningen og opleve alle aspekter af arbejdet med teater, kunst og film. En slags kulturbygning vendt på vrangen, forklarer Partner Andreas Klok Pedersen.

Med det nye center har BIG’s intention været at skabe et projekt, der imødekommer institutionernes forskellige behov. Bygningen, promenaden og de offentlige rum udføres alle i en lys kalksten, kendt fra det historiske centrum i bordeaux.

BIG's projekt er udviklet i samarbejde med Freaks Freearchitects, Ducks Scéno, Khephren Ingénierie, VPEAS, Alto Ingénierie, Vincent Hedont, PBNL, Mryk & Moriceau, Ph.A
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109