23948sdkhjf

Elbil giver mange elektrikerjob

1.000 årsværk til elektrikere kan der være i installere ladestandere til elbiler. Det viser en undersøgelse elbiloperatøren Better Place har foretaget for Dansk El-Frobund.
Over 1.000 årsværk til elektrikere ligger der i arbejdet med at sætte ladestandere op. Det viser beregninger, som elbiloperatøren Better Place har lavet for def.dk med udgangspunkt i virksomhedens egne ladestandere, viser.

En privat ladestander tager typisk én dag at installere for to mand. En lokation med tre offentlige ladestandere tager typisk to dage for tre mand.

- Det vil sige, at hvis der for eksempel er 100.000 danskere, der køber en elbil inden 2020, og skal have en ladestander ved bopælen, så svarer det til 200.000 dages elektrikerarbejde. Det svarer omregnet til op imod 1.000 årsværk til elektrikere alene på de private ladestandere, vurderer Mikkel Linnet, pressechef hos elbiloperatøren Better Place, til def.dk.

Fuldtidsarbejde til elfirma
Placeringen af ladestanderen er afgørende for, hvor meget elektrikerarbejde, der ligger i at sætte de enkelte ladestandere op. Mens det på private grunde er omkring 70 %, der kræver gravearbejde, er det i parkeringskældere ca, 10 %. På næsten alle offentlige steder er der imidlertid gravearbejde, vurderer Kasper Forsling, indehaver af el-firmaet Archi Solution Center, som er underleverandør til Better Place.

Archi Solution Center har for tiden to hold, der arbejder på fuld tid med at opsætte ladestandere. Firmaet er også ved at oprette en stilling til vedligeholdelse af ladestanderne. Gravearbejdet bruger Archi Solution Center underentreprenører til. Firmaets elektrikere står for selve installationerne samt idriftsætning.

- Det er forholdsvist nemt i privathjem. Her trækker man bare et kabel fra gruppetavlen eller går på husets eksisterende stikledning. I det offentlige skal man indimellem krydse veje og lave styret underboringer. For eksempel ved Høje Taastrup Station lavede vi 70 meter. I privathjem er det oftest højest ti meter, fortæller Kasper Forsling til def.dk.

Mindre arbejde i offentlige standere
Ud over private installationer kommer offentlige ladestandere, der dog udgør et noget mindre marked. Better Place forventer, at have installeret omkring 500 offentlige ladestandere ved årets udgang. Med 3000 standere fordelt på 1000 lokationer i 2020, svarer det til cirka 6.000 arbejdsdage eller 30 årsværk.

Der skal dog sættes flere ladestandere op per installation i offentlige rum. Her er det typisk to-tre ladestandere per site. I privathjem er det typisk én.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14