23948sdkhjf

Danske arkitekter og ingeniører vinder byudvikling i Mongoliet

Sig Mongoliet, og mange vil sikkert få et billede af Djengis Khans rytterfolk og det mongolske kejserdømme på nethinden.

Nu skal man også forbinde det med Sweco. De kommende måneder skal arkitekt- og ingeniørvirksomheden nemlig gennemføre en række forundersøgelser i Mongoliets næststørste by Erdenet. 

Formålet er at opdatere og udvide fjernvarmenettet, anbefale energirenoveringer af eksisterende boligmasse samt foreslå etablering af nye boliger til den del af befolkningen, der i dag bor i småhuse og traditionelle telte.

Det skriver Sweco i en pressemeddelelse.

Erdenet i den nordlige del af Mongoliet har godt 100.000 indbyggere. Byen opstod i 1970’erne omkring verdens fjerdestørste kobbermine og har gennem tiden tiltrukket indbyggere, der kunne få arbejde i minen. Byen er derfor kendetegnet ved stor tilflytning, og en del af befolkningen bor fortsat i traditionelle småhuse og telttypen gers, mens hverken varmeforsyning eller boligkvalitet er fulgt med tilstrømningen til byen. 

– Projektet sigter på at opdatere og udvide fjernvarmenettet i byen for at nå flere beboere og implementere en varmeforsyning, der kan nedsætte den nuværende udledning af CO2 fra de cirka 17.500 husholdninger, der i dag fyrer med kul, forklarer Leif Iversen, der er seniorprojektleder i Swecos internationale afdeling, i pressemeddelelsen.

– Desuden analyserer vi en del af den eksisterende boligmasse for at foreslå tiltag, der kan gøre bygningerne mere energieffektive og mindske energitabet, tilføjer han.

Sweco foretager forundersøgelserne sammen med internationale samarbejdspartnere for The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).  

Mongolske almene boliger 

Som en del af projektet skal Swecos team også komme med forslag til at etablere nye boliger til den del af befolkningen, der i dag bor i traditionelle telte eller små etplanshuse uden indlagt vand, varme eller kloakering. 

– Med erfaring fra den danske almene boligmodel vil vi udvikle forslag, der er tilpasset de mongolske bygge- og boligtraditioner og skabe økonomisk attraktive boliger til lavindkomst beboere og dermed løfte deres bo- og levestandard. Vi vil udvikle boliger, der er klimabevidste og fremtidssikrede med et stort fokus på at skabe rammer om fællesskaber i og mellem husene, fortæller Sebastian Soelberg, der er kreativ leder i almen nybyg i Sweco Architects. 

Projektet inkluder både socio-økonomiske, miljømæssige, finansielle, tekniske og organisatoriske analyser, ligesom Sweco indarbejder vurderinger af fremtidige klimaændringer og behovet for grøn omstilling af byen.

På baggrund af forundersøgelserne vil EBRD foreslå, hvordan projekterne kan virkeliggøres. 

Det nye projekt, som Sweco skal gennemføre, ligger i direkte forlængelse af rådgiverens aktuelle engagement i Erdenet. Sweco har tidligere udarbejdet projektforslag til klimasikring og vandforsyning i byen – projekter, som nu detailprojekteres med henblik på implementering i løbet af de næste to år.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nordjyske træhandlere passerer den halve milliard og deler millioner ud til holdet
Kurator peger på to hovedårsager til entreprenørkonkurs
Malmos styrker ledelsen: Er hentet samme sted som direktøren
Underskud hos OBH: Sådan vil direktør gør firmaet til et af branchens bedste
Institut for Menneskerettigheder vil af med nøgenkalendere på arbejdet
Skanderborg på vej med hovedentreprise på børnehus til 50 millioner
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.125