23948sdkhjf

Cobe vinder på Vestegnen med fem nye højhuse

Siden november 2021 har tre tværfaglige teams – Team Cobe, Team Vandkunsten og Team Henning Larsen – arbejdet på at udvikle forslag til en strategisk udviklingsplan for bydelen Brøndby Strand. Nu er parallelopdraget for Fremtidens Brøndby Strand afsluttet og vinderen fundet.

Team Cobe er udpeget som vinder af et enigt bedømmelsesudvalg, skriver arkitektfirmaet i en pressemeddelelse. Vinderholder tæller Cobe, Urban Creators, JJW, Implement, EY, AAU (Marie Stender), Light Bureau og Afry.

- Det er virkelig nogle spændende tanker! Kai Dinesen, næstformand for PAB, Postfunktionærernes Andels-Boligforening

Under overskriften ’på kryds og tværs’ beskriver vinderholdet, hvordan den i dag meget opdelte bydel bindes sammen af nye forbindelser og mødesteder. 

- Det er med stor respekt for Brøndby Strands kvaliteter og beboere, at vi overordnet har arbejdet med bevaring af områdets hovedtræk, ved blandt andet at reetablere den historiske skyline af boligtårne, udtaler Mads Birgens, Head of Urbanism, Cobe, i pressemeddelelsen.

- Samtidig ønsker vi at forny området ved gentænkning af Esplanadeparken som et trygt og rekreativt landskab af lege- og opholdsrum, strandnatur og promenaderum. Rundt om stationen udvikles en kompakt ny bymidte med en koncentration af nye boliger, byrum og indkøbsmuligheder som et centralt mødested for et fremtidssikret Brøndby Strand, uddyber han.

Fem nye højhuse

Bymidten, der i dag fremstår både nedslidt og som et levn fra en svunden tid, har fået særlig fokus. Det eksisterende center foreslås revet ned og erstattet af nye karréer, som betegnes ’Brøndby Strand-blokke’, hvor både rækkehuse, etageejendomme med butikker i stueetagen og mindre højhuse indgår. Skalamæssigt respekteres den særegne modernistiske arv, samtidig med at der introduceres en ny og mere menneskelig og intim skala, lyder Team Cubos beskrivelse. 

Bymidten tilføres derudover et centralt beliggende by- og handelsstrøg. Endelig tilføres bymidten en ny folkeskole, der med fokus på verdenskultur rammer bydelens DNA.

- Det er virkelig nogle spændende tanker!, siger Kai Dinesen, næstformand for PAB, Postfunktionærernes Andels-Boligforening, i pressemeddelelsen og fremhæver, at forslaget nedbryder de infrastrukturelle barrierer mellem Brøndby Strand Parkerne og Esplanadeparken.

Brøndby Strand Parkerne, der er Danmarks største og længste modernistiske montagebyggeri udført efter en samlet plan, bearbejdes således også. 

I 2021 startede nedrivningen af fem af områdets 12 ikoniske højhuse, da analyser viste, at bygningerne indeholdt for høje koncentrationer af miljøgiften PCB. En af opgaverne i parallelopdraget har derfor været at give bud på, hvordan tomterne kunne anvendes. Team Cobe foreslår i deres udkast til udviklingsplan at bebygge tomterne med fem nye – men moderne – højhuse. De nye højhuse placeres på ’baser’ omkranset af kvarterspladser, hvilket forbedrer mikroklimaet og samtidig tilføjer en mere menneskelig skala i mødet mellem bebyggelse og park.

Parallelopdraget om Fremtidens Brøndby Strand

Parallelopdraget blev igangsat af Brøndby Kommune i november 2021 og afsluttes med udstilling og offentliggørelse af de endelige forslag den 5. maj 2022.

De tre deltagende teams var:

Team Cobe: Cobe, Urban Creators, JJW, Implement, EY, AAU (Marie Stender), Light Bureau og Afry

Team Vandkunsten: Tegnestuen Vandkunsten, Thing Brandt Landskab, Niras, ICP, Cushman & Wakefield | RED, SUBSTRATA og Claus Bech Danielsen

Team Henning Larsen: Henning Larsen Architects, Adept, Rambøll, Rambøll Management Consulting, Byrumklang, Resonans og LivingCities

Parallelopdraget blev gennemført som en dialogbaseret proces med opstartsmøde, besigtigelse, workshops og præsentationer. Den 15. december 2021 afleverede holdene deres første idéer og skitser, som herefter blev udstillet og drøftet med bydelens borgere og interessenter.

De tre teams tog i deres arbejde udgangspunkt i kommunalbestyrelsens konkurrenceprogram for Fremtidens Brøndby Strand. Som en del af konkurrenceprogrammet var projektets vision, fokusområder og forudsætninger forinden blevet formuleret i et tæt samarbejde med bydelens borgere, foreninger, boligorganisationer og grundejere.

Bedømmelsesudvalget har bestået af repræsentanter fra kommunalbestyrelsen, boligorganisationerne, borgerforum, foreningsforum, KFI Erhvervsdrivende Fond samt to fagdommere.

Fra den 5. maj 2022 udstilles de tre forslag til udviklingsplan og bydelens borgere og interessenter kan igen komme med input frem til og med den 30. juni 2022.

Et andet centralt element i planen er Team Cobes bearbejdning af den godt to kilometer lange Esplanadepark. Parken fungerer i dag ikke optimalt, idet den er omkranset af volde på toppen af hvilke, der løber en befærdet vej. I vinderforslaget fjernes store dele af voldene og der bygges nye rækkehuse og punkthuse ind i det tilbageværende voldanlæg. De nye boliger skaber ’øjne på parken’ og har dermed, sammen med en velgennemtænkt belysningsstrategi, til formål at øge trygheden i bydelen.

I den resterende del af 2022 skal Team Cobes vinderforslag bearbejdes til en endelig udviklingsplan for Fremtidens Brøndby Strand. 

Dele af forslaget skal viderebearbejdes, udvalgte emner kræver flere analyser – og Team Cobes hovedgreb skal suppleres med elementer fra de to øvrige forslag til udviklingsplan. Processen gennemføres i et tæt samarbejde med vinderteamet, og med fortsat inddragelse af politikere, boligorganisationer, grundejere, borgere og foreninger.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.74