23948sdkhjf

Genopstanden vinduesvirksomhed trækker stikket og er igen konkurs

Roda Vinduer, der udsprang af det konkursramte PT Vinduer, er taget under konkursbehandling.

Det skyldes imidlertid ikke et svigtende vinduessalg, fortæller adm. direktør og indehaver Algirdas Tamasauskas – nærmere skyldes det, at det sådan set slet ikke var ham, der i sin tid skulle have haft de titler.

For at forstå hvordan det hele hænger sammen, starter vi med PT Vinduers konkurs i november 2019. Her indløb konkursbegæringen fra selskabets største leverandør, litauiske Roda, efter der i selskabet var oparbejdet en stor leverandør- og momsgæld. Små to uger senere meddelte kurator, at konkursboet var solgt, og det til selvsamme litauiske leverandør, der stod bag konkursbegæringen.

Det blev således starten på salgsselskabet Roda Vinduer, og det er her, Algirdas Tamasauskas kommer ind i historien.

 – Da jeg havde kendt selskabet gennem mange år, bad de mig træde ind, fortæller Algirdas Tamasauskas, der har en fortid som revisor.

Derfor var det Algirdas Tamasauskas, der indbetalte de 50.000 kr. i selskabskapital, og som siden har stået for at drifte det danske salgsselskab.

– Og det gik faktisk rigtig fint. 2021 gik forbavsende godt, men det skyldes blandt andet også, at jeg har taget en meget lille gage på 15.000 kr. til mig selv, netop for at det kunne blive en god forretning, forklarer han.

Uenighed om forløb

Ser man på seneste regnskab, får man da heller ikke indtryk af en livstruet virksomhed. Før skat lød overskuddet på 1,87 mio. kr., mens egenkapitalen nåede 1,7 mio. kr. og den samlede gæld beløb sig til 5,9 mio. kr. Og faktisk var parterne nået det punkt, hvor Algirdas Tamasauskas var klar til at trække sit engagement og overdrage virksomheden til de litauiske købere.

 – Jeg er 82 år, så det var aldrig meningen, at jeg skulle i gang med at køre et nyt selskab, forklarer han.

Imidlertid var der langt fra enighed om, hvad virksomheden i dag skulle koste.

 – De syntes, de skulle have den for de 50.000, det kostede at overtage tilbage i 2019, men her i landet er man jo nødt til at betale noget for en virksomhed, der kører. Jeg foreslog 2,3 mio. kr., som jeg efter alt at dømme fandt rimeligt, fortæller Algirdas Tamasauskas.

Hos den litauiske vinduesproducent genkender man ikke den udlægning.

”Der var nogle snakke om at købe Roda Vinduer, men tilbuddet lød på 100.000 Euro. A. Tamassauskas gik ikke med til at sælge aktierne til den pris, og spørgsmålet blev aldrig rejst igen,” skriver virksomheden til Licitationens søstermedie Wood Supply.

Ifølge Algirdas Tamassauskas blev den mislykkede forhandling startskuddet til en række problemer i Roda Vinduer.

 – De opsagde uden varsel, den kontrakt vi havde, og pludselig ville de have forudbetaling for produkter, hvilket vi ikke kunne få til at hænge sammen. Til sidst stoppede de helt for leverancerne, i marts lukkede de for vores IT-system, og til sidst tog de slet ikke telefonen, når jeg ringede, fortæller han videre.

Også her har den den litauiske virksomhed en anden opfattelse af forløbet.

”Da A. Tamassauskas begyndte at tale om at indgive en konkursbegæring, satte vi en yderligere betalingsfrist for virksomheden og meddelte, at vi, i tilfælde af fakturaerne ikke blev betalt inden for fristen, ville opsige samarbejdet,” skriver virksomheden.

Derfor stoppede man med at acceptere ordrer fra den danske virksomhed og lukkede det bestillingssystem, der er litauiske Rodas ejendom.

For Algirdas Tamassauskas betød bruddet med den eneste leverandør også en ende på virksomheden, og han så altså inden anden udvej end at opsige den håndfuld medarbejdere, der var ansat og indgive konkursbegæring til skifteretten.

Se nøgletal for:
Læs mere om: roda vinduer
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.75