23948sdkhjf

Partier bag Lynetteholm vil droppe dumpning af mudder i Køge Bugt

Der er opnået enighed om at stoppe dumpning af havbundsmateriale fra byggeriet af Lynetteholm i Køge Bugt. I stedet skal mudderet bygges ind i halvøen

Der skal ikke længere dumpes mudder fra byggeriet af Lynetteholm i Køge Bugt.
Det er forligskredsen bag milliardprojektet blevet enige om, viser en aftaletekst, som Altinget er kommet i besiddelse af.

Partierne vil helt stoppe klapning i forbindelse med projektet.

I stedet skal mudderet bygges ind i den første del af halvøen, der dog først er klar til at modtage jord og mudder i foråret 2023. Det betyder, at den næste fase af projektet forsinkes med et år.

Beslutningen, der ifølge aftaleteksten stadig mangler kommunens endelige godkendelse, er taget efter længere tids stormvejr om gigantprojektet.

Alternative løsninger

Det er særligt dumpningen af havbundsmaterialer i Køge Bugt, der både har været årsag til stor bekymring i den svenske regering og blandt flere danske forskere, der har skabt problemerne.

Det er også de invendinger, der har ført til beslutningen, hedder det i aftalen.

“Den gennemførte miljøkonsekvensvurdering giver ikke anledning til bekymring, men der har været rejst opmærksomhed om klapning fra de svenske myndigheder og andre aktører, hvilket giver risiko for forsinkelser af projektet,” lyder det i aftalen.

Transportminister Trine Bramsen (S) besluttede i marts at sætte By & Havn til at undersøge alternativer til klapningen.

Efter halvanden måned præsenterede By & Havn i midten af maj forligskredsen for en række andre løsninger, hvor indbygningen af mudderet i halvøen blev anbefalet.

Dengang vurderede By & Havn, at ændringen ville føre til merudgifter på i omegnen af 320 millioner kroner.

Flere besparelser

Der er ikke angivet ny finansiering i den nye aftale. I stedet har partierne besluttet at gennemføre en række besparelser.

Omkredsen om den nordlige del af halvøen skal derfor bygges som en stendæmning i stedet for som en såkaldt spunsvæg, der etableres ved at banke stålplader i havbunden.

“Herved bliver anlægsprojektet billigere, og importeret stål erstattes med sten, grus og sand fra Skandinavien,” lyder det i aftaleteksten.

Samtidig vil partierne undersøge, om man i fremtiden kan erstatte opgravning af havbundsmateriale med sugning, ligesom der er enighed om at lave en egentlig plan for sikringen af København mod stormflod.

Det er Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, der har indgået aftalen om Lynetteholm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096