23948sdkhjf

Forureningen ingen hindring for byggeri

Den gamle renserigrund, hvor Randers nye store svømmebad skal opføres, er som forventet forurenet. Det er dog ingen hindring for det 214 mio. kr. dyre projekt.
Da Danmarks første og største OPP inden for kultur- og fritidsområdet blev indgået for to måneder siden, skete det med en bevidsthed om, at byggegrunden hvor der tidligere lå et renseri, er forurenet.

Grontmij har foretaget undersøgelser af forurening på grunden , og en rapport viser nu, at grunden som forventet er forurenet.

Den konstaterede forurening er til gengæld ikke nogen hindring for, at svømmebadet kan opføres på stedet.

Kan bygge ovenpå jordforureningen
Rapporten viser, at der på arealet er en olieforurening svarende til 1306 kg. Rapporten viser også, at en del af byggegrunden er forurenet med rensevæsken PCE i en mængde svarende til 6 kg. Samtidig viser analyser af det øverste lag grundvand, at forureningen er aftaget i forhold til undersøgelser i både 2010 og 1992, hvor der stadig var renseri på grunden. Områdets grundvand er ikke en del af de vandressourcer, der anvendes til drikkevand. Derfor skal der ikke gøres nogen indsats for at rense grundvandet under det nye svømmebad.

Miljørapporten peger endvidere på, at det teknisk vil være muligt at opføre byggeriet på den konstaterede jordforurening, uden at det udgør en sundhedsrisiko – hverken i svømmebadet eller på arealerne udenfor. En anden mulighed er, at den forurenede jord fjernes og køres til rensning. Disse forhold skal nu afklares mellem bygherren og kommunen i den kommende tid.

- Vi er i tæt dialog for sammen at finde den bedste løsning. Hvad den bliver, er endnu for tidligt at sige. Til gengæld kan vi glæde os over, at forureningen er mindre end frygtet, når man tænker på, at det er en gammel renserigrund, udtaler formanden for Miljø- og teknikudvalget, Kasper Fuhr Christensen.

Fakta om det nye svømmebad
Den 20. juni 2012 skrev både Randers Kommune og Gribskov Gruppen under på en OPP-kontrakt. Den indeholder i korte træk opførelse af et 6.700 m² svømmeland med både 50 meter bassin til konkurrencesvømmere og motionister, et separat morskabsområde med to vandrutsjebaner og andre legeredskaber, varmtvandsbassin til genoptræning, stort wellnessområde og udendørs gårdhave med spabade, sauna, og direkte adgang fra svømmebadet.

Svømmebadet bliver en afløser for det 40 år gamle og nedslidte Kærsmindebadet. Placeringen bliver lige ved Auto C Park Randes Stadion.

Arbejdernes Landsbank og LR-kredit investerer sammen de 214 mio. kr., som svømmebadet koster at opføre. Randers Kommunen lejer sig ind til en årlig pris på 11, 5 mio. kr. i de næste 30 år. Det nye svømmebad ventes at stå færdig august 2014.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109