23948sdkhjf

YIT sparer kommune for 30 procent af energiforbruget

Danmarkshistoriens største ESCO-projekt overgår nu til driftsfasen. Det betyder, at Halsnæs Kommune, som kører projektet sammen med YIT A/S, sparer op til 30 % af energiforbruget.
Da Halsnæs Kommune i efteråret 2009 indgik Danmarkshistoriens største ESCO-projekt med YIT garanterede YIT, at kommunen ville spare ca. 30 % på varmeforbruget og 28,5 % på el-forbruget i de kommunale bygninger, set i forhold til bygningernes forbrug i 2008. Projektets entreprisefase nærmer sig nu sin afslutning, og målene skal stå deres prøve.

- I forbindelse med ESCO var målet, at Halsnæs Kommune dels skulle spare på energien, dels skulle vi sikre, at fremtidens energi i højere grad kommer fra vedvarende energikilder, siger Henrik Zederkof, afdelingsleder fra YIT, og tilføjer:

- Derfor har vi i samråd med kommunen etableret solcelleanlæg, solfangere og jordvarmeanlæg. Tilsammen skal disse anlæg sikre, at minimum 15 % af de fremtidige besparelser kommer fra vedvarende energikilder.

Et godt samarbejde
Alle danske kommuner skal spare penge, og mange steder har man rettet øjnene mod en af de tungeste udgiftsposter, nemlig energiforbruget. Flere kommuner er i gang med de såkaldte ESCO-projekter, der, som projektet i Halsnæs viser, kan spare kommunen for op til 30 % af energiforbruget på bare tre år.

- Vi har indledt en massiv energibesparende indsats i Halsnæs Kommune. I 2008 indgik vi en Klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening og en Kurveknækkeraftale med Elsparefonden, der samlet betyder, at vi frem over vil reducere energiforbruget betragteligt. Målet for 2017 er en besparelse på i alt 32 %. Og det mål er vi nu godt i gang med at nå. Ikke mindst i kraft af ESCO-aftalen med YIT, hvor vi har investeret godt 91 mio. kr. i energirenovering i alle kommunens ejendomme samt vedvarende energitiltag på blandt andet rådhuset, skoler, daginstitutioner og plejecentre. Vi har haft et fortrinligt samarbejde med YIT i processen omkring Halsnæs Kommunes største klimaprojekt nogensinde, hvor også lokale håndværksvirksomheder har medvirket og er blevet fagligt opkvalificerede, siger borgmester Helge Friis, Halsnæs Kommune.

Om ESCO og aftalen mellem Halsnæs Kommune og YIT
Et ESCO (Energy Service COmpany) er en virksomhed el. samling af virksomheder som renoverer (og evt. driver) tekniske anlæg i bygninger og anvender energibesparelser som middel til at finansiere renoveringsomkostningerne.

I halsnæs Kommune er målet at reducere energiudgifterne med ca. 30 %, og det er den opgave, som YIT har hjulpet kommunen med. Udover de ambitiøse energieffektiviseringer bliver kommunens bygninger også moderniseret.

YIT har forpligtet sig til at nå målene – som omregnet betyder, at Halsnæs Kommune skal reducere udgifterne med 6 millioner kroner om året.

Fra august 2012 overgår projektet til en 10-årig driftsfase, hvor besparelserne skal fastholdes og om muligt øges.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.437