23948sdkhjf

134 kollegieværelser renoveres for 60 millioner

Med Oluf Jørgensen A/S og Arkitektfirmaet Vallentin Haugland som rådgivere går Teknisk Kollegium Horsens nu i gang med sidste del af en større renovering.
To blokke på Kollegievænget i Horsens totalrenoveres nu frem til sommeren 2014. Derefter er værelserne ca. 10 m² større, facaderne er nye og top-isolerede, der er installeret elevatorer – og bygningerne er handicapvenlige, ligesom svalegangene inddrages til internt gang-forløb i de to kollegieblokke.

Oluf Jørgensen A/S, rådgivende ingeniørfirma med afdelinger i Horsens, Odense og Roskilde, er totalrådgiver på projektet, og samarbejder med arkitektfirmaet Vallentin Haugland ARKVH, Horsens, på arkitektsiden. De to firmaer vandt i fællesskab konkurrencen, udskrevet af bygherren – den selvejende institution Teknisk Kollegium Horsens.

Færdig om to år
For Ole Bell, rådgivende ingeniør og partner i Oluf Jørgensen A/S, er projektet helt specielt, idet han tilbage i 1969 var med på det første hold ingeniørstuderende, der flyttede ind på det dengang moderne og nye kollegium i Horsens.

- Arbejdet med renovering og tilbygning/ombygning kommer til at foregå samtidig med, at der er studerende i de to kollegieblokke, som altså er i drift. Det er nødvendigt, da projektet skal følge semestrene på blandt andet Ingeniørhøjskolen og Byggeteknisk Højskole – og de er halvårlige. Byggeperioden bliver dermed på fire gange et halvt år – eller i alt to år, siger rådgivende ingeniør Ole Bell.

- Konkret renoveres en halv kollegieblok ad gangen – samtidig med, at studerende bor i den anden ende. Der bliver naturligvis fuldt fokus på at sikre, at de fortsat har vand og elektricitet samtidig med at vi udfører nye installationer i bygningen. Derfor vil logistikken omkring beboerne også få fuld opmærksomhed, siger han.

Energi-optimering kan næsten betale udvidelse
Projektet afslutter en omfattende renovering af fem kollegieblokke og to lejligheds-blokke til de studerende, der har familie. Det samlede projekt blev påbegyndt i 2006, og i sommeren 2014 vil de syv blokke fremstå som en harmonisk helhed, ligesom kvalitet, drift og vedligehold også vil blive mere ensartet.

- Alle lofter, gulve, vinduer og døre skiftes ud. Og svalegangene på blokkenes ene side inddrages til gangareal. Blokkene får nye facader på nyt fundament – og med tidssvarende isolering. Værelserne bliver ca. 10 m² større, og får bl.a. større køkken. De ekstra kvadratmeter modsvares huslejemæssigt næsten af besparelsen via isolering af facaderne, og bedre, isolerede og energivenlige installationer, fortæller Bo Haugland, arkitekt og partner i Vallentin Haugland ARKVH.

- Projektet er en opgradering af de eksisterende kollegieboliger i Horsens. Ud fra en totaløkonomisk betragtning er boligerne på Kollegievænget super-optimeret, og ejeren vil opleve store besparelser i energi – ja, besparelsen, målt på forbrug af watt, er på flere hundrede procent. Og nu bliver det også muligt at indføre individuel energi-afregning i modsætning til hidtidig kollegie-praksis, hvor energi indgår som en fast del af huslejen – uanset adfærd og dermed forbrug, fortsætter arkitekten.

Mellem kollegieblokkene anlægges nye fællesområder, bl.a. med grillplads, så beboerne kan hygge sig sammen – dyrke det sociale sammenhold. Til hvert kollegieværelse er der desuden ”i terræn” et depotskur, der afløser de nuværende depotrum i kælderen, hvor der i stedet bliver teknik og service-faciliteter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097