23948sdkhjf

Giftig cocktail rammer byggeriet – mange forventer et dårligere resultat

Optimismen i bygge- og anlægsbranchen er helt i bund. 

Voldsomme energiprisstigninger, dyre materialer, en kraftigt stigende rente og generel usikkerhed præger dansk økonomi. Det er en cocktail, der er giftig for byggeriet, og det mærker branchen.

Næsten hver tredje mindre byggevirksomhed forventer, at 2022 ender med at give et ringere overskud end i 2021, og forventningen til at der bliver nok at lave resten af året, er den laveste i ti år.

Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

– De mange fastpriskontrakter, der især i første halvdel af året fastlåste virksomheder i underskudsgivende opgaver, fordi materialepriserne gik amok, har drænet kassen. De mindre virksomheder er typisk mindre velpolstrede og har ikke den samme likviditet til at stå imod, når der kommer pres på forretningen, siger Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark, i pressemeddelelse fra organisationen.

Han peger på, at det nu også de private byggeopgaver, som udebliver hos de mindre byggefirmaer. Inflation og energikrise giver slunkne husholdningsbudgetter, og så udsætter man byggeopgaver som for eksempel nye gulve eller carport.

Aktiviteten i byggeriet ligger allerede under normalen, og hver sjette byggevirksomhed forventer, at antallet af medarbejdere falder over de næste tre måneder.

Tallene tegner et billede af, at vi kommer til at se flere konkurser i bygge- og anlægsbranchen i den kommende tid, vurderer Lasse Lundqvist.

– Byggeriet er en god temperaturmåler på økonomien, fordi den er så konjunkturfølsom. Når konjunkturerne er dårlige, bremser byggeriet op. Vi har tidligere set, at en nedgang i byggeriet spreder sig til resten af økonomien med konkurser og faldende beskæftigelse, siger han.

Et lyspunkt

Mens det totale antal byggetilbud er faldet markant over de sene tre kvartaler, ligesom den samlede byggeaktivitet er faldende, er der til gengæld vækst inden for energieffektiviserende byggeopgaver. Det er positivt og kan hjælpe med at holde hånden under mange af de pressede virksomheder, mener Lasse Lundqvist:

– Både virksomheder og private har i lyset af energikrisen kastet sig over energieffektiviserende initiativer for at minimere deres energiforbrug. Det er initiativer, som for eksempel varmepumper, solceller, jordvarme og isolering som er meget efterspurgt i øjeblikket.

Læs mere om analysen på Building Supplys søstermedie Licitationen - Byggeriets Dagblad:

Ny analyse: Byggebranchen ser pessimistisk på fremtiden

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125