23948sdkhjf

Region opsiger totalrådgiver på stort hospitalsbyggeri

Totalrådgiver på Nyt Hospital Hvidovre fik først frataget opgaver og er nu fyret

Det er blevet til et endeligt brud mellem Region Hovedstaden og totalrådgiverteamet på Nyt Hospital Hvidovre.

Tidligere på året hjemtog regionen byggeledelsen, og i dag har regionen så besluttet helt at afbryde samarbejdet. Det fremgår af et notat, Licitationen - Byggeriets Dagblad er i besiddelse af.

Heri beskrives det, at beslutningen er truffet "for at fastholde kvaliteten og tidsplanen", og at regionen nu i stedet selv overtager opgaven med at gøre hospitalet færdigt.

"Afbrydelse af samarbejdet er et skridt, en bygherre kun meget sjældent gør brug af og skal ses i lyset af, at regionen både har mistet tilliden og troen på, at TRG (totalrådgiveren, red.) formår at føre projektet i hus", lyder det, mens notatet fortsætter:

"Forløbet af byggesagen har været meget langt fra tilfredsstillende, og regionen finder, at TRG i al væsentlighed bærer ansvaret for forsinkelserne og de afledte konsekvenser heraf".

Totalrådgiverteamet består af Link Arkitektur og Schmidt Hammer Lassen Architects.

Licitationen har forsøgt at få et interview og modsvar på kritikken.

Fra direktørerne i de to selskaber, Kirsten Anker Sørensen og Sanne Wall-Gremstrup, lyder det i et samlet mailsvar:

"Der foregår lige nu en dialog med Region H om det fortsatte arbejde med byggeriet af Nyt Hospital Hvidovre. Af hensyn til den dialog kan jeg ikke kommentere på oplysningerne fra det for os ukendte notat, som I er kommet i besiddelse af".

Oprindeligt skulle der ifølge notatet bruges 29 måneder på at gennemføre hospitalsprojektet, men foreløbigt har det taget mere end dobbelt så lang tid, og indflytning flyttes nu fra fjerde kvartal 2023 til første kvartal 2024.

Kun én af forsinkelserne kan ifølge regionen ikke henføres til totalrådgiverteamet. Her henvises der til Covid-19 og en entreprenørkonkurs.

I stedet skyldes forsinkelserne ifølge regionen "særdeles dårlig projekt- og byggeledelse" - herunder manglende overblik, manglende rettidig håndtering af udfordringer samt ressourcemangel og dårlig kvalitet af projektmaterialet.

Når det gælder entreprenørkonkursen, oplyser Ole Kristian Bottheim, vicedirektør i Region Hovedstadens Center for Ejendomme, at der her er tale om B. Nygaard Sørensen.

Han fremhæver også, at ophævelsen af samarbejdet med totalrådgiverteamet skyldes, at der gennem længere tid har været problemer i projektet - både i forhold til tid og økonomi.

- Vi er kommet frem til, at nok er nok, siger han og kalder beslutningen for "drastisk" og "usædvanlig".

- Jeg har 30 års erfaring og har aldrig før været med til at ophæve sådan en aftale, lyder det fra vicedirektøren.

I hjemtog byggeledelsen tidligere på året. Hvorfor afbrød I ikke allerede samarbejdet helt dengang?
- Vi havde stadig troen på, at vi ville komme i mål sammen. Vi optimerede sammen totalrådgiverydelserne til at være meget præcise og specifikke, men den maskine, vi sammensatte sammen, har ikke performet godt nok. Totalrådgiveren har ikke klaret at levere de ydelser, vi forventede, da vi hjemtog byggeledelsen, siger Ole Kristian Bottheim.

Han understreger, at set-uppet er klar i regionen til at håndtere opgaven selv:

- Alt er forberedt. Vi går ind i en overleveringsfase med totalrådgiveren, så vi ikke taber noget på gulvet.

Så I har gået med overvejelserne om at afbryde samarbejdet længe?
- Nej ikke længe. Det er en proces, som har pågået nogle uger, siger Ole Kristian Bottheim, der forventer en "professionel" overlevering.

- Vi har stor tiltro til, at det her bliver overleveret på en professionel og tabsbegrænsende måde, siger han.

Han understreger desuden, at det har været vigtigt for regionen at fortælle, hvorfor de har truffet beslutningen, men at de ikke ønsker at udtale sig yderligere for nuværende, da regionen nu ser ind i stor voldgift.

Ifølge notatet har regionen opbygget et krav mod totalrådgiverteamet på cirka 440 mio. kr.

"Der er tale om én af Danmarkshistoriens største voldgiftssager med en rådgiver. Og der tilkommer stadigt nye krav mod TRG", lyder det.

Hvor kravet forventes at lande, ønsker Ole Kristian Bottheim ikke at kommentere.

Er der slet ikke noget, totalrådgiverteamet har gjort godt?
- Det er et arkitektonisk velplanlagt, lyst og venligt, funktionsdygtigt hospital, siger Ole Kristian Bottheim.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097