23948sdkhjf

Kontrolenhed finder mange brud: Leverandører lever ikke op til arbejdsklausuler

Kontrolenhed finder brud på arbejdsklausuler i staten i to ud af tre tilfælde

Det er langt fra givet, at der er styr på løn, pension eller feriefridage på statens kontrakter med private firmaer. 

Tværtimod har statens kontrolenhed fundet overtrædelser i knap 70 pct. af deres kontroller med statslige arbejdspladser, viser en aktindsigt, Altinget har fået.

Mere præcist er der vurderet overtrædelser i 135 af 198 dokumentkontroller, som enheden har gennemført siden oktober 2020. Der er især udfordringer med underbetaling, manglende løn, pension og søgnehelligdage.

Et omfang, som ikke kommer bag på 3F:

- Vi er desværre ikke overrasket over den dokumenterede og omfattende svindel, som udøves for danske skattekroner, siger forbundssekretær i 3F Søren Heisel til Altinget. 

Han mener, der skal "sikres betydeligt flere kontrolmuskler end de nuværende otte kontrolmedarbejdere, når man ser på den portefølje og udbudsstørrelse, enheden har ansvaret for at kontrollere.”

Store beløb

Den statslige kontrolenhed blev oprettet af regeringen i oktober 2020 med det formål at styrke indsatsen mod social dumping hos statens leverandører.

Der bliver ført tilsyn med arbejdsklausuler i kontrakter, hvor blandt andet Vejdirektoratet, Banedanmark, Bygningsstyrelsen og Økonomistyrelsen er parter i aftalen.

Fundene dækker ifølge afdelingsleder i kontrolenheden, Andreas Madsen, over mindre beløb og enkelte medarbejdere til "helt stor systematisk underbetaling" af flere medarbejdere og kan dermed dreje sig om "ret store beløb" .

Han tilføjer over for Altinget, at det er kontraktholderen, der står for en eventuel sanktion.

Har du en oplevelse af, at de her sager fører til, at der bliver rettet op på forholdene?

- Vi fører ikke statistik over det. Men vi har helt sikkert kendskab til, at vores fund gør, at kontraktholderne sikrer, at der sker de her efterbetalinger til de underbetalte medarbejdere. Så kort sagt, ja. Vi tror på, at det nytter noget, siger Andreas Madsen til Altinget.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093