23948sdkhjf

Pris til unge konstruktører: Træbyggeri er ikke altid mere bæredygtigt end beton

Konstruktørernes Dimittendpris går til to nyuddannede fra VIA UC Aarhus, Rasmus Schultz Madsen og Mathias Kaanbjerg, for et projekt om et etageboligbyggeri med bærende konstruktioner af massivt træ. Det er første gang, prisen uddeles til en gruppe.

Det skriver Konstruktørforeningen i en pressemeddelelse.

– Dette års vinder af Konstruktørernes Dimittendpris er et gennemarbejdet projekt, som viser, at de studerende har en god forståelse for byggeriets processer og fremtidens krav til det bæredygtige byggeri. Her skal man nemlig både være analytisk og kritisk.

Det siger medlem af priskomiteen for Konstruktørernes Dimittendpris Morten Frihagen, adm. direktør i Dansk Håndværk, om dette års vinderprojekt. 

Afgangsprojektet er en bearbejdning af et ikke-realiseret skitseforslag fra Cebra Architecture for et etageboligbyggeri på seks etager i Aarhus, hvor de bærende konstruktioner er af massive træelementer, CLT.

Konstruktørernes Dimittendpris, der uddeles på Konstruktørforeningens (KF) Konstruktørdag den 29. oktober på Hotel Opus i Horsens, består af et rejselegat på 10.000 kr. og et års gratis medlemskab af KF.

Træ er ikke altid bæredygtigt nok

Den centrale ide bag projektet er også at efterprøve, om byggeriet kan leve op til den nye klimalovgivning, der træder i kraft den 1. januar 2023, og som stiller krav til både beregning og en maksimumgrænse for CO2-aftrykket for nye bygninger på over 1.000 m2.

– Selvom vi i projektet har valgt at bruge massivt træ i stedet for beton i de bærende konstruktioner, viser vores livscyklusanalyse overraskende, at den samlede miljøpåvirkning for byggeriet udleder tre gange mere CO2 end den kommende, maksimale grænse for CO2-udledning på 12 kg per kvm om året, forklarer prismodtagerne og fortsætter:

– Det ville have givet en bedre livscyklusanalyse (LCA), hvis vi i stedet for træ havde valgt bærende konstruktioner af beton.

Det skyldes mange ting.

– Blandt andet medfører særlige brandkrav til træbyggeri på over fire etager flere krav til supplerende byggematerialer omkring træelementerne, for eksempel gips. Desuden vurderes træ som affald, der skal brændes af, når der er gået 50 år, mens beton har en bedre LCA, fordi det kan genbruges for eksempel som fyld i veje. Men den danske norm bør ændres, da træ har et stort potentiale som byggemateriale, der kan genbruges i mange år, hvis man behandler og opfører det byggeteknisk korrekt, forklarer vinderne.

Bedst blandt 15

Ifølge KF-formand Kirsten Nielsen var der 15 nominerede projekter fra 8 uddannelsessteder.

– Men når nu valget faldt på tomandsgruppen fra VIA Aarhus, skyldes det især, at de ud over at have demonstreret en bred vifte af konstruktørkompetencer også har formået at lave nogle ret dybdegående analyser og beregninger blandt andet omkring LCA, siger KF-formand Kirsten Nielsen i pressemeddelelsen og fortsætter:

– Med disse analyser har de vist en mere fremadskuende, kritisk tilgang til, hvad reel bæredygtighed er og stiller både spørgsmål til, om brugen af træ altid er den mest bæredygtige løsning, og om normen for træ som byggemateriale eventuelt bør justeres.

De nominerede projekter har en stor spændvidde. Fra et nyt plejecenter, en dyrlægeklinik og et bofællesskab for psykisk handicappede til renovering af en kontorbygning og transformation af et laboratorium til et kollegium – ofte med fokus på bæredygtighed.

Artiklen er en del af temaet Træ i byggeriet.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093