23948sdkhjf

Et hus drevet af sol

Arkitekt MAA Mia Scheel har interviewet den Wien-baserede arkitekt, Jury Troy, der står bag Sunlighthouse i Østrig, en del af Modelhome 2020.
- Det har været en forholdsvis lang proces på godt to år at nå dertil, hvor vi er nu. Og undervejs har vi været i dialog med en lang række specialister, der har støttet os lige fra begyndelsen af konkurrencen.

Det siger Jury Troy, arkitekten bag Sunlighthouse i Østrig, der indgår i Velux' Modelhome 2020.

Troy er gæsteunderviser på Arkitektforeningens kursus "Innovation og Certificering", der løber af stablen i efteråret. Arkitekt MAA Mia Scheel er facilitator på kurset, og hun har i den forbindelse interviewet Jury Troy.

Hvad vil det sige at designe et Active House?
- Ved første øjekast synes det fyldt med restriktioner og begrænsninger, men når man som arkitekt først har forstået, hvordan præmisserne er, og hvordan de fungerer, så vil man opdage, at de giver en lang række muligheder for at sidestille de mange forskellige komponenter I et overordnet sammenhængende design.

Hvordan har sollys været med til at definere Sunlighthouse’s design og funktioner?
- I designprocessen er vi altid meget fokuserede på stedets betingelser. Med Sunlighthouse var rammerne komplekse og fyldt med alle mulige barrierer for den nødvendige mængde sollys. Det endelige resultat er derfor en konsekvens af disse betingelser.

Hvordan havde du det med at designe med 'passive' energikilder såsom sollys og orienteringen af huset – i forhold til 'aktive' kilder som fx mekanisk ventilation og solpaneler?
- Jeg tror, den primære idé med projekter som Sunlighthouse er at finde den bedste kombination af alle mulige løsninger; det er dét, integreret design handler om.

Hvad var din største udfordring i forhold til at designe et hus, der kun kører på genanvendelig energi?
- Det var helt klart kombinationen af alle de aspekter, vi hele tiden skulle overveje – såsom energibalance, kulstofbalance, økologiske materialer og en meget høj dagslys-faktor.

Efter 30 år har huset genereret så meget ren energi, at det svarer til den totale mængde energi, der blev brugt I forbindelse med opførelsen. Inkluderer det også fremstillingen af materialer – fx grantræet?
- Ja. Det inkluderer produktion, transport OG driften af hele huset med kunstigt lys, opvarmning og elektricitet.

Sunlighthouse producerer mere energi, end det forbruger, blandt andet via solpaneler og solfangere – hvad skal denne energi bruges til? Skal det fx sælges til et energinetværk? Ser du en udfordring heri?
- Huset bruger, hvad det har brug for – direkte. Den resterende energi ledes ind i energinettet . Omvendt, hvis huset mangler energi, tages det også fra denne kilde. Jeg er sikker på, at fremtiden byder på systemer, hvor bygninger individuelt kan opspare og opbevare energi.

Havde I overvejelser omkring valg af materialer til huset? Lavede I fx en ”livs-cyklus-analyse”?
- Jo længere komponenter og materialer holder, jo bedre er det for den overordnede kalkulation. Så at bygge bæredygtigt betyder altså at generere strukturer, der kan holde til at blive bedagede og som alligevel kan genbruges.

Jeres integration af solpaneler og solfangere fungerer rigtig godt. Var det svært at finde disse velintegrerede produkter på markedet?
- Solfangerne er fra Velux og passede derfor perfekt til dagslys-systemet. PV-panelerne skulle så produceres ud fra den samme ramme, da vi ønskede at vise, at integreret tilpasning er muligt og har en lang række fordele. Et hus skal først og fremmest være et hjem – og måske kan de tekniske foranstaltninger få det til at fungere endnu bedre.

Læs mere om Arkitektforeningens kursus "Innovation og Certificering" på www.arkitektforeningen.dk

Læs mere om Modelhome 2020 på www.velux.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11