23948sdkhjf

Forsyningsselskab udvider for 400 millioner

I 2028 stopper Nordjyllandsværket sin kulbaserede produktion af fjernvarme, og derfor er Aalborg Forsyning i fuld gang med at forberede sig på den grønne omstilling af fjernvarmen fra fossile til vedvarende energikilder.

I den forbindelse spiller investeringen i et varmelager bestående af 200.000 kvm ståltanke en vigtig rolle.

Aalborg Forsyning har netop indgået kontrakt med svenske Rodoverken om leveringen af det store varmelager. I alt drejer det sig om en investering på cirka 400 mio. kr., skriver forsyningsselskabet i en pressemeddelelse.

Varmelageret kommer til at bestå af fire ståltanke, der skal stå i Norbis Park, Aalborg Forsynings område ved Nordjyllandsværket, som Friis & Moltke har udarbejdet en designguide for.

Om Norbis Park

Norbis Park ved Nordjyllandsværket udgør cirka 100 hektar og skal i fremtiden danne rammerne om produktion og test af nye, grønne energiformer. 

Aalborg Forsyning vil med projektet skabe en ny industriby med et bæredygtigt udviklings- og produktionsmiljø med fokus på synergi, partnerskaber og ressourcedeling.

Målet er at skabe et grønt testcenter, hvor virksomheder, forbrugere, forskere og myndigheder sammen udvikler fremtidens grønne løsninger.

Friis & Moltke

– Der er tale om fire gigantiske vandbeholdere, der opbevarer varmen, og hele tiden står og oplader og aflader. Det er en velkendt og afprøvet teknologi med lav investeringsrisiko og lang levetid. Derudover kan vi udbygge løsningen efter behov, hvilket giver en betydelig fleksibilitet i forhold til at gennemføre den grønne omstilling så omkostningseffektivt som muligt, siger Jesper Høstgaard-Jensen, teknik direktør i Aalborg Forsyning, i pressemeddelelsen.

Når de fire tanke er fuldt opladede indeholder de, hvad der svarer til 625 husstandes årlige varmeforbrug. Efter planen skal tankene være i drift i 2025.

Med varmelageret kan Aalborg Forsyning også udnytte udsvingene i elpriserne og dermed optimere varmeproduktionen.

– Det vil sige, at vi kan producere meget varme og gemme det på lageret, når elpriserne er i bund, og så kan vi bruge varmen fra lageret, når elpriserne er høje. På den måde kan vi sikre, at vi fortsat har billig fjernvarme i Aalborg Kommune, siger Søren Gais Kjeldsen, administrerende direktør i Aalborg Forsyning.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.347