23948sdkhjf

Videnskabshytter trækker observatorium og kultur ind i sin næste fase

Det aarhusianske arkitektfirma ReVærk vinder konkurrence om Sciencehytter i observatoriehaven ved Ole Rømer-Observatoriet i Aarhus. Dermed går udviklingen af det 110 år gamle observatorium ind i sin næste fase med støtte fra fonde og andre bidragydere.

Det skriver Aarhus Universitet Science Museerne i en pressemeddelelse

Hytterne skal efter planen stå klar fra efteråret 2023 i Kongelunden i Aarhus til formidlingsaktiviteter for eksempelvis skoleklasser, der kan besøger Rømer-Observatoriet og Scienceparken. Med bygningerne får eleverne en oplevelse af verdensrummet; skyer og blå himmel og ved overnatninger stjerner og planeter lyse.

– Med projektet har det været ønsket at forbinde nysgerrigheden på det store univers med det jordnære. Heri ligger indlejret en fortælling om naturens egne materialer, og hvordan vi kan bebo vores jord med minimal miljømæssig påvirkning, siger arkitekt Simeon Østerlund Bamford fra arkitektfirmaet ReVærk i pressemeddelelsen og fortsætter:

– Vi ser frem til at arbejde videre med projektet i sammenhæng med restaureringen af observatoriet og den kommende sciencepark.

Narrative elementer skal være med til at rammesætte oplevelserne og skærpe elevernes nysgerrighed på naturvidenskab, så de ser ting, de kender og måske tager for givet, med helt nye øjne. Det er samtidig også en del af den ramme, som tre forskellige tegnestuer har taget udgangspunkt i med deres bud på observatoriehavens kommende Sciencehytter.

De inviterede arkitektfirmaer - Sciencehytter ved Ole Rømer-Observatoriet

Studio Heima

Tegnestue Rumgehør

ReVærk Arkitektur

Bedømmelsen er foretaget af dommerkomitéen:

Eske Møller, arkitekt og projektleder, Realdania
Bent Lorenzen, direktør, Science Museerne
Charlotte Trolle Olsen, Science Museerne

Finansiering

Restaurering af Ole Rømer-Observatoriet og udviklingen af Scienceparken i Aarhus er fuldfinansieret med 17 mio. kr. og støttes af:

Realdania: 4,5 mio. kr.
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond: 4 mio. kr.
Nordea-fonden: 2 mio. kr.
Salling Fondene: 2 mio. kr.
Kongelunden, Aarhus Kommune: 1 mio. kr.
Aarhus Universitet: 3,5 mio. kr.

Aarhus Universitet Science Museerne

Bent Lorenzen, direktør, Science Museerne, Aarhus Universitet, lægger også vægt på tegnestuens vision for hytterne som et bindeled mellem det jordnære og universet.

– ReVærk fanger fint den fortælling, som hytterne er en del af. Deres forslag til Sciencehytter er diskrete, enkle og åbner sig både op mod universet over dem og ud mod naturen, som omgiver dem, siger han og fortsætter:

– Det er vigtigt, at området kommer til at fremstå som en helhed –en samlet sciencepark og et sted, hvor man kan gå på opdagelse med alle sine sanser åbne. Det er også spændende, at ReVærk arbejder med forskellige bæredygtige naturmaterialer så som kork, og at man har lavet et forslag, der er tilpas neutralt og taler ind i omgivelserne.

Restaurering af Ole Rømer-Observatoriet og udviklingen af Scienceparken i Aarhus er fuldfinansieret med 17 millioner kr. og støttes af Realdania ( 4,5 mio. kr.), Aage og Johanne Louis-Hansens Fond (4 mio. kr.), Nordea-fonden (2 mio. kr.), Salling Fondene (2 mio. kr.), Kongelunden, Aarhus Kommune (1 mio. kr.) og Aarhus Universitet (3,5 mio. kr.).

Visionen for Ole Rømer-Observatoriet

Visionen for Ole Rømer-Observatoriet i Kongelunden i Aarhus er tydeligere at sætte observatoriet på landkortet som et stykke af Aarhus´ og Aarhus Universitets kulturarv og i det hele taget styrke sammenhængskraften med Kongelunden og Aarhus. 

Anton Rosens ikoniske bygning og omgivelserne omkring observatoriet skal være en sciencepark og platform for formidling af naturvidenskab af allerhøjeste kvalitet i naturskønne, historiske omgivelser.

Science Museerne, Aarhus Universitet

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tidsplanen skrider igen-igen på supersygehus
Kæmpe vandbeholder skal have sig en overhaling - Pris: 1 milliard kroner
Konstruktionsfejl og konkurs gør byggeri ubrugeligt
Byggeomkostninger brager op i tredje kvartal
Nordjysk elementproducent øger aktivitetsniveauet, men bundlinjen følger ikke med
Giver grønt lys til karréprojekt med 260 lejeboliger
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Leder IDAG

Send til en kollega

0.141