23948sdkhjf

Dansk ambassadør i Rusland til danske virksomheder: Kom ud hurtigst muligt

Kun én dansk virksomhed har foreløbig søgt nyt EU-vindue til at frasælge fastlåste, russiske aktiviteter, men der er ingen tid at spilde ifølge Danmarks ambassadør i Rusland

Vestens militære støtte til Ukraine i kampen mod Rusland er taget til i det nye år, og det har ikke forbedret forholdene for de danske virksomheder, der fortsat er til stede i Rusland.

Udviklingen får Danmarks ambassadør i Rusland, Jakob Henningsen, til at komme med en klar opfordring til de virksomheder, der vil ud af landet, skriver branchemediet DetailWatch.

- Mit vigtigste råd til danske virksomheder, som vil trække sig fra Rusland, er, at man skal søge at afvikle sine aktiviteter på det russiske marked hurtigst muligt, siger ambassadøren til DetailWatch og forklarer:

- Det skyldes, at rammebetingelserne for at drive forretning løbende bliver mere og mere komplicerede politisk såvel som juridisk for lande, der af Rusland bliver kategoriseret som ”uvenlige stater”. Danmark er sammen med vores partnere og allierede i EU og NATO i denne kategori, og det russiske parlaments tiltag mod denne landegruppe kan ventes at stige i takt med våbenstøtten til Ukraine.

Virksomheders frasalg af russiske aktiviteter er blandt andet blevet besværliggjort af de mange sanktionspakker fra EU. Samtidig volder et dekret fra den russiske præsident, Vladimir Putin, om, at russiske myndigheder skal godkende frasalg, også problemer.

Blandt de danske virksomheder, der fortsat er til stede i landet er Rockwool, Flügger og Ecco.

Tre henvendelser siden seneste sanktionspakke

I den seneste sanktionspakke fra december har EU dog frem til og med september i år åbnet et vindue for, at virksomheder kan ansøge om at fravige sanktionerne for at komme af med de russiske aktiviteter.

- Det har været nødvendigt, fordi der er virksomheder, som er blevet fanget i de sanktioner, man har indført over en meget kort tidsperiode. Der er en masse varer, som man ikke længere må eksportere til Rusland, og hvis man som virksomhed besidder nogle af de varer, så har spørgsmålet været, om salget af aktiviteter i Rusland kunne ses som sanktionsbelagte, siger Kim B. Olsen, der er analytiker i udenrigs- og sikkerhedspolitik med særligt fokus på sanktioner ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

I Danmark er det Erhvervsstyrelsen, der håndterer ansøgningerne. Styrelsen oplyser, at den siden seneste sanktionspakke har modtaget tre henvendelser om reglerne for at trække sin virksomhed ud af Rusland. Derudover har styrelsen modtaget én konkret ansøgning fra en virksomhed om tilladelse til at afhænde russiske aktiviteter.

Ifølge erhvervsorganisationen Dansk Erhverv skal det lave antal ansøgninger ses i lyset af, at det er et fåtal af virksomheder, der fortsat er i landet.

- Jeg tror, det lave tal afspejler, at der simpelthen ikke er ret mange virksomheder tilbage. Der er i hvert fald vores indtryk, at langt de fleste har trukket deres aktiviteter ud, siger Lasse Hamilton Heidemann, EU- og international chef i Dansk Erhverv.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Rusland Ukraine
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.751