23948sdkhjf

Fusionskæmpe runder 6 milliarder på toppen - men taber millioner på bunden

En ordrebog med opgaver for 7,5 mia. kr. giver topchefen ro i maven trods urolige markedsforhold

Opdateret 2. marts 2023 kl. 11.58.

Nordstern vokser, men bundlinen falder. Det er den ultrakorte, kontante historie om 2022.

Fusionskæmpen, der er en af Danmarks største totalentreprenører og ejendomsudviklere, omsatte sidste år således for 6,05 mia. kr. mod 5,29 mia. kr. i 2021. Det er virksomhedens højeste omsætning nogensinde.

Med til historien hører, at Nordstern sidste år blev skabt som en fusion mellem Casa og KPC. Det er derfor store, velkendte muskler, der har gjort benarbejdet for Nordsterns omsætningsvækst på 14 pct.

Nordsterns årsrapport er endnu ikke blevet offentliggjort på CVR, og det er derfor virksomheden selv, der i en pressemeddelelse præsenterer 2022-tallene. 

Til tallene skal bemærkes, at årsregnskaberne for 2022 aflægges separat for Casa og KPC Holding, da den formelle sammenlægning først sker i 2023. Fremadrettet rapporteres der samlet for Nordstern.

Af de fremlagte tal fremgår det, at entreprenørkæmpen Casa - nu Nordstern - har haft væsentligt stigende omkostninger i 2022. Resultatet tager således et ordentligt dyk fra 517 mio. kr. i 2021 til 137 mio. kr. sidste år.

Det er det dårligste resultat i en længere årrække. I de seneste fem år har virksomheden haft overskudsgrader på mellem 7,7 og 11,6 pct., men måtte i 2022 altså tage sig til takke med en overskudsgrad på 3 pct. 

2022 har været et udfordrende år for hele branchen med stigende energi- og materialepriser, inflation og rentestigninger, faldende priser på ejendomme og generelt et mere usikkert marked Torben Modvig, Group CEO i Nordstern

Også egenkapitalen dykker fra 1.207 mio. kr. i 2021 til 806 mio. kr. i 2022. 

- 2022 har været et udfordrende år for hele branchen med stigende energi- og materialepriser, inflation og rentestigninger, faldende priser på ejendomme og generelt et mere usikkert marked, udtaler Torben Modvig, Group CEO i Nordstern, i en pressemeddelelse.

Her fremgår det ikke, om fusionen er medårsag til den faldende indtjening. I stedet hæfter Torben Modvig sig ved, at omsætningen er steget i en "urolig periode":

- På trods af modvinden har Nordstern haft et år med rekordomsætning, afleveret mere end 254.000 m2 bolig- og erhvervsbyggeri og lavet et trecifret millionoverskud, udtaler han.

Nøgletal 2022

• Nettoomsætning: 6,052 mia. kr.

• Resultat før skat (EBT): 174 mio. kr.

• Overskudsgrad: 3 pct.

• Soliditetsgrad: 23 pct.

• Medarbejdere (gennemsnitlig antal fuldtidsansatte): 474

Kilde: Nordstern

I 2022 havde Nordstern samlet 828.000 kvm nybyggeri under opførelse fordelt på 474.000 kvm private boliger og 354.000 kvm erhverv inklusiv offentligt byggeri. 

Boligbyggeri er fortsat Nordsterns største forretningsområde, hvoraf renovering udgør en voksende andel. Nordstern havde således 2.862 boliger under renovering i 2022.

Milliarder i ordrebogen

I et år, der ifølge Torben Modvig fortsat byder på udfordringer med blandt andet inflations- og rentestigninger, forventer direktøren således, at omsætningen vil falde en smule.

Og det er på trods af, at Nordstern aktuelt har en solid ordrebog med projekter for i alt 7,5 mia. kr. 

- Nordstern har et solidt fundament for forretningen, der giver os mulighed for en fornuftig vækst i et marked, som kalder på langsigtede beslutninger. Vi vurderer, at vi kan vinde nye ordrer i årene fremover, fordi investorerne vælger partnere, der er solide - både i forhold til kvaliteten af leverancerne, men også finansielt - og som har stærk konkurrencekraft, siger Torben Modvig.

Alligevel ser omsætningen altså ud til at falde i indeværende regnskabsår.

Omvendt vil indtjeningsmarginen stige, lyder vurderingen.

Og det er ikke kun bundlinjen, der skal være bæredygtig.

Nordstern har generelt fokus på den grønne omstilling, lyder det. "Et af de vigtigste indsatsområder for Nordstern er bæredygtighed, hvor virksomheden har flere ambitiøse mål for både nybyggerier og renoveringer", hedder det således i pressemeddelelsen. 

Her fremhæver virksomheden, at man i 2022 blandt andet foretog flere testprojekter med re- og upcycling af materialer, og at alle Casas tidligere bolig- og erhvervsprojekter har været certificerede.

- Vi ser generelt en stor efterspørgsel på mere bæredygtige løsninger indenfor renovering og nybyggeri hos både nye og velkendte kunder og partnere. På trods af usikkerheden på markedet er det bæredygtige fokus forblevet solidt, og vores mål er derfor at certificere alle nye bolig- og kontorbyggerier i hele virksomheden i 2023, siger Torben Modvig.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125