23948sdkhjf

Nordstern går mere end 12 meter under jorden og laver "Solbjerget" på toppen

Et underjordisk, cirkelformet parkeringshus med et 5.000 kvm byrum på toppen er godt på vej på Frederiksberg

På Frederiksberg er Nordstern ved at færdiggøre et underjordisk cirkelformet p-hus med plads til 275 biler og et multifunktionelt byrum ovenpå.

På grund af begrænset plads, en central beliggenhed midt på Frederiksberg og en opdelt byggeplads i store perioder af byggeriet har det krævet en stram logistisk planlægning undervejs i byggefasen.

Parkeringshuset løber i en nedadgående spiralformet konstruktion, hvor bilister kører direkte fra terrænet ned under jorden. P-huset når godt 12,5 meter under terræn og rummer forskellige faciliteter som elevator, to trapper, toiletter og diverse rum til tekniske installationer.

Frederiksberg Kommune er bygherre, Nordstern totalentreprenør og Rum Arkitekter, WSP Danmark og Artelia rådgivere.

Nyt byrum

På toppen af p-huset anlægger Nordstern et nyt byrum på cirka 5.000 kvm.

- Vi har arbejdet tæt sammen med Frederiksberg Kommune og deres rådgivere, Etn Arkitekter, om at skabe et byrum, der både er funktionelt og æstetisk smukt, og som passer ind i de omkringliggende omgivelser, fortæller Thomas Ainill, projektchef hos Nordstern, i en pressemeddelelse.

P-hus og byrum på Frederiksberg

P-kælder: 3.000 kvm med plads til 275 biler, heraf 55 pladser med el-ladestandere

Byrum: 5.000 kvm landskab, designet til ophold og aktiviteter som loppemarkeder, sport og dans.

Cirkulær nedkørsel: En cirkulær rampe fører bilerne 3 etagemeter under terræn, godt 12,5 meter

Klimasikring: 3.000 kvm reservoir til opsamling af regnvand fra skybrud samt 1000 kbm i terrænnære kassetter og i Andebakkesøen til moderate regnmængder

Aktører:

  • Nordstern, totalentreprenør
  • Frederiksberg Kommune, bygherre
  • Apcoa, driftsansvarlig for p-kælderen

Oven på selve nedkørselsrampen etableres et trappeformet landskab, kaldet Solbjerget, som skal give udsigt til både eftermiddags- og aftensolen.

Byrummet, der skal drives af Frederiksberg Kommune, er designet til at kunne rumme flere aktiviteter, eksempelvis et ugentligt loppemarked.

Klimasikring og genanvendelse

En væsentlig del af projektet har været klimasikring. I det underjordiske p-hus er der etableret et reservoir på 3.000 kbm til opsamling af regnvand ved skybrud.

Derudover er der installeret terrænnære kassetter og sket en udvidelse af Andebakkesøen, som kan opsamle 1000 kbm regnvand fra mere moderate regnmængder. Dette vand kan genbruges til at vande beplantningen i byrummet.

- Systemet til opsamling af regnvand er fuldautomatisk, hvilket gør, at Frederiksberg Kommune kan vande byrummets beplantning med opsamlet regnvand. På den måde undgår man oversvømmelser og kan genbruge vand i tørkeperioder, siger Thomas Ainill.

Byggeriet forventes afleveret i foråret 2025.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.153