23948sdkhjf

Dansk Byggeri skuffet over ny aftale

Bygningerne bliver taber i ny aftale om energiselskabernes spareindsats, mener Dansk Byggeri.
I løbet af de næste tre år skal der gøres en ekstra indsats for at spare på energien.

En ny aftale, der tirsdag blev indgået mellem klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard og net- og distributionsselskaberne, betyder, at der samlet skal spares energi svarende til et års forbrug i omkring 400.000 husstande.

Net- og distributionsselskaberne inden for el, naturgas, fjernvarme og olie skal fordoble deres indsats for at spare på energien. Det vil praktisk ske ved at selskaberne hjælper deres kunder – det kan være virksomheder eller private – med at reducere energiforbruget. Selskabernes indsats kan blandt andet bestå i rådgivning, faglig og finansiel bistand.

Men hos Dansk Byggeri er man skuffet over aftalen. Ifølge direktør Michael H. Nielsen vil langt størstedelen af energiselskabernes indsats nemlig ikke komme bygningsejerne til gode – og det til trods for de store potentialer, der er for energirenovering af bygninger.

- Sagen er, at energiselskaberne i dag blot realiserer cirka ti procent af deres besparelsesforpligtelser i tilknytning til bygningers klimaskærme. Det er således skuffende at se, at der på trods af energiaftalens ordlyd om, at bygninger skulle prioriteres ikke tages initiativer til at fremme selskabernes fokus på bygninger i den netop indgåede aftale, siger Michael H. Nielsen.

Langt fra hensigt til faktisk politik
Hos Dansk Byggeri peger man på, at fordoblingen af energiselskabernes indsats betyder, at selskaberne fra 2015 og frem årligt vil opkræve 1,5 milliard kroner til at realisere indsatsen. Det vil sige, at energiforbrugerne dækker omkostningerne over energiregningen. Regeringen har således outsourcet den ubetinget største energisparerindsats herhjemme til energiselskaberne, hvilket af Dansk Byggeri betegnes som tankevækkende i betragtning af det ansvar, der følger med regeringens ambitiøse målsætninger for energibesparelser og konverteringen til et samfund baseret på fossilfrie energikilder.

- Vi havde håbet på, at der med den nye aftale var blevet langt større synlighed omkring, hvor meget energiselskaberne giver i tilskud til realisering af energibesparelser. Herunder hvordan andre aktører på energisparemarkedet kan medvirke til at opnå besparelserne og få del i indsatsen. Desværre må vi konstatere, at den nye aftale heller ikke på dette punkt kommer med forbedringer, siger branchedirektøren og tilføjer:

- I Dansk Byggeri må vi derfor notere, at der er langt fra de politiske hensigtserklæringer på bygningsområdet og den faktiske førte politik. Vi må endnu engang beklage beslutningen om at sløjfe den energirenoveringspulje, som skulle have afløst BoligJob-ordningen, men som ikke kom med i den netop aftalte finanslov for 2013. Der er desværre udsigt til stilstand i de kommende år, når det gælder energirenovering af bygninger.

Læs også: Ny energispareaftale undrer Tekniq
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111